STOTINE SRBA ISPRED OPŠTINE U KOSOVSKOJ MITROVICI: Došli na svoja radna mesta, Kurtijeva policija ne da da uđu

D. Z.

03. 09. 2024. u 08:51

RADNICI srpskih ustanova i institucija, Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Fonda PIO, Kosovskomitrovačkog okruga i drugih lokalnih samouprava na severu Kosova i Metohije okupili su se i jutros ispred zgrada koje su proteklog petka zauzeli pripadnici tzv. kosovske policije i na kojima su već postavili table sa nazivima tzv. kosovskih institucija.

СТОТИНЕ СРБА ИСПРЕД ОПШТИНЕ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ: Дошли на своја радна места, Куртијева полиција не да да уђу

foto d.z.

- Mi samo želimo na svoja radna mesta, jer su nam prištinske vlasti uskratile mogućnost da radimo i privređujemo za sebe i svoje porodice. Svih proteklih godina, pa i tokom rata 1999. godine pružali smo usluge i Albancima, Bošnjacima, Romima i svima, i nikome ništa nismo loše učinili. Jer gotovo da nema dana da neko od Albanaca nije dolazio za neku uslugu - govorili su i jutros radnici Privremenog organa Kosovske Mitrovice u kojem je zaposleno oko 1700 radnika.

Ova lokalna samouprava, prema rečima zaposlenih, postoji još od 1945. godine, odnosno formirana je posle rata, a sada, u navodnom miru, kako ističu radnici, režim Aljbina Kurtija je zatvara i onemogućava zaposlene da budu na svojim radnim mestima.

- Ja sam rođeni Mitrovčanin, moja deca ovde žive, oženjen sam, imam dvoje dece, a sedamnaest godina ovde radim. Nažalost, od juče ne mogu da uđem na svoje radno mesto. Naša lokalna samouprava je osnovana 1945. godine i nije prestajala sa radom ni 1999. godine. Mi smo bili servis građana koji je pružao usluge svima bez obzira na nacionalnu pripadnost, ali smo sada onemogućeni da radimo. Možda je ovo prilika da se apeluje na međunarodnu zajednicu i pre svega EU, koja svojim postulatima predviđa osnovna ljudska prava, pa da ih pitamo zašto nam je onemogućeno pravo na rad jer smo bez ikakvog obrazloženja i akta nasilno isterani iz zgrade u kojoj smo radili - obratio se Saša Petrović okupljenima i apelovao na međunarodnu zajednicu da Srbima na severu Kosova i Metohije omogući osnovna ljudska prava koja se podrazumevaju svuda na svetu.

Na svoja radna mesta jutros nisu mogli ni zaposleni u zgradi Kancelarije za KiM u naselju Bošnjačka mahala u Kosovskoj Mitrovici u kojoj su funkcionisali Kosovskomitrovački okrug, Fond PIO i Centar za socijalni rad u kojima je zaposleno 40 radnika.

- Više od 30.000 građana, među kojima su i Albanci, Bošnjaci, Romi i drugi, koristilo je usluge naših instutucija - istakao je Igor Simić, direktor Fonda PIO za KiM, opominjući da je zatvaranjem ove ustanove 40 radnika ostalo bez radnih mesta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA PARAOLIMPIJSKIM IGRAMA: Nebojši Đuriću oduzeta srebrna medalja!