TEROR PRIŠTINE SE NASTAVLJA: Deseti dan blokade zgrada institucija Srbije na severu KiM

Novosti online

08. 09. 2024. u 11:30

POLICIJA tzv. Kosova već deset dana blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije dok su privremene prištinske institucije omogućile saobraćaj preko administrativnih prelaza Merdare i Brnjak, ka kojima su prethodno pojedina udruženja postavila pa uklonila blokade iz pravca centralne Srbije.

ТЕРОР ПРИШТИНЕ СЕ НАСТАВЉА: Десети дан блокаде зграда институција Србије на северу КиМ

Foto: Tanjug

Više stotina zaposlenih u srpskim institucijama i dalje ne može na svoja radna mesta, posle upada policije 30. avgusta u zgrade privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Privremene institucije iz Prištine otvorile su u subotu administrativne prelaze Merdare i Brnjak nakon što je više srpskih udruženja prethodno uklonili blokade u blizini administrativnih punktova Merdare i Brnjak iz pravca centralne Srbije, Administrativni prelaz Jarinje juče je, takođe, otvoren za saobraćaj.

Zbog upada policajaca u zgrade srpskih institucija na severu prošle nedelje, juče nešto posle 18 časova počela je blokada saobraćaja par kilometara od administrativnih punktova Brnjak, Jarinje i Merdare.

Premijer Srbije Miloš Vučević ponovio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima nameru da etnički očisti Kosovo i Metohiju od Srba. Tzv. kosovska policija upala je 30. avgusta, u zgrade Privremenih organa u Leposaviću, Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, kao i u bolnički krug KBC Kosovska Mitrovica, zgradu u kojoj se nalaze prostorije PIO Fonda, prostorije Kancelarije za KiM, Kosovsko-mitrovačkog upravnog okruga i Centra za socijalni rad. Prištinske institucije su postavile trojezične natpise na kojima su istaknuta obeležja privremenih prištinskih institucija. Zbog navodnog falsifikovanja dokumenata, saslušani su čelnici srpskih institucija na severu pokrajine.

Uskoro opširnije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANKETA NOVOSTI Da li Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić zaslužuju novi Piksijev poziv?