MEĐUDRŽAVNI ODNOSI IDU UZLAZNOM PUTANJOM: Kazahstan i Srbija uskoro unapređuju saradnju na još viši nivo

Novosti online

08. 09. 2024. u 12:16

ASTANA i Beograd imaju odlične bilateralne odnose, koji će se podići na još viši nivo nakon posete predsednika Kazahstana Kasima Žogarta Tokajeva Srbiji u novembru, rekao je zamenik šefa diplomatije te zemlje Roman Vasilenko.

МЕЂУДРЖАВНИ ОДНОСИ ИДУ УЗЛАЗНОМ ПУТАЊОМ: Казахстан и Србија ускоро унапређују сарадњу на још виши ниво

Foto: Free Images Pixabay


Vasilenko je istakao da su predsednici Kazahstana i Srbije dva puta razgovarali telefonom ove godine i da su se dogovorili da se podigne nivo zajedničke komisije koju će voditi ministri Ivica Dačić i Serik Žumangarin.

Trgovinska saradnja dve zemlje takođe raste, prema kazahstanskoj statistici oko 100 miliona dolara godišnje, odnosno 400 miliona dolara prema srpskoj, naveo je kazahstanski diplomata.

On je napomenuo da će Beograd i Astana proširiti saradnju u odbrambenoj industriji, kao i u poljoprivredi, uzgoju i semenarstvu.

- Oko 10 ili 11 dokumenata priprema se za potpisivanje do posete našeg predsednika, počev od saradnje između istraživačkih instituta, univerziteta, poreskih organa, razmeni informacija. Sve ovo se zasniva na, kao što sam rekao, odličnom razumevanju i saradnji naših lidera - rekao je Vasilenko u intervjuu za RTS.

- Srećni smo što od 2011. godine između naše dve zemlje postoji bezvizni režim, a znam da su naši predsednici razgovarali o otvaranju direktnog leta između Astane i Beograda. Moramo da radimo na tome i nadamo se da će se to možda dogoditi'', ocenio je on.

Govoreći o životu u Kazahstanu danas, Vasilenko je rekao da je ta zemlja u proteklih pet godina prošala niz reformi pod predsednikom Tokajevom, uključujući četiri paketa političko-ekonomskih reformi, kao i opsežnu ustavnu reformu.

Napomenuo je da kazahstanska privreda raste poslednjih 25 godina za između 3 i 5 odsto na godišnjem nivou, ne računajući pad tokom pandemije kovida-19 2020, dodavši da je zemlja ipak pogođena inflacijom zbog rata u Ukrajini.
Povodom krize globalne bezbednosti, Vasilenko je rekao da je, od proglašenja nezavisnost od SSSR-a, cilj Kazahstana da vodi izbalansiranu i pragmatičnu spoljnu politiku.

- Kao rezultat toga, Kazahstan trenutno nema napete ili loše odnose ni sa jednom zemljom na svetu. Tako je već 32 godine naše nezavisnosti i siguran sam da će se tako nastaviti -  izjavio je on.

Poručio je da Astana intenzivno radi na međureligijskom dijalogu na globalnom nivou, podsećajući da je Kazahstan inicirao Kongres poglavara svetskih i tradicionalnih religija. 

Taj kongres se održava u Kazahstanu i okuplja poglavare hrišćanstva, pravoslavne, katoličke, i protestantske crkve, kao i islamističke i budističke religije. 

- Podržavamo Povelju Ujedinjenih nacija, principe Povelje Ujedinjenih nacija, pre svega teritorijalnog integriteta država i poštovanje suvereniteta država kao osnove naših odnosa - dodao je zamenik šefa diplomatije.

Astana je ugostila Ekspo 2017. i Vasilenko je postavetovao da Beograd treba da iskoristi sve što ostane nakon Ekspa 2027.

- U Beograd treba da dođe KazakhEkspo Congress, kompanija odgovorna za izložbe, i da o našem učešću razgovaramo sa srpskim partnerima. Ova važna izložba ukazaće na Balkan, Beograd. Srbija je ekonomska sila u regionu i mislim da će imati veliku korist od izložbe. Meni se sviđa i tema koju ste izabrali, to je nešto što svi treba da podržimo jer sportu i muzici nisu potrebni prevodi, tumačenja, svi razumeju taj jezik - rekao je Vasilenko.

BONUS VIDEO: PRELEPA SLIKA IZ KAZAHSTANA: Na stotine flamingosa ''obojili'' jezero Karakol u ružočasto

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KIRJOS NE PRESTAJE SA PROVOKACIJAMA: Australijanac udario na Sinera pred finale Ju-Es opena