GUVERNER KINESKE PROVINCIJE FUĐIEN: "Želimo čelično prijateljstvo sa Srbijom"

Novosti online

08. 09. 2024. u 15:13

Ministarka privrede Adrijana Mesarović razgovarala je danas sa guvernerom provincije Fuđien Džaom Lungom koji je naglasio da će na osnovama tradicionalnog i čeličnog prijateljstva Srbije i Kine razvijati i graditi odnose Srbije i Fuđiena.

ГУВЕРНЕР КИНЕСКЕ ПРОВИНЦИЈЕ ФУЂИЕН: Желимо челично пријатељство са Србијом

Foto: Profimedia/Ilustracija


Ministarki koja u Sjamenu boravi povodom 24. Kineskog međunarodnog sajma investicija i privrede (CIFIT), guverner je poželeo uspeh na toj važnoj sajamskoj manifestaciji - jednoj od vodećih u svetu po pitanju investicija.

"Ne želim da CIFIT donese samo dobre rezultate u saradnji Srbije i Kine već i Fuđena i Srbije provincije u jugoistočnom delu Kine", rekao je čelni čovek oblasti koja ima 41 million stanovnika.

Podsetio je da je upravo Fuđien provincija u kojoj je kineski predsednik Si Đinping proveo 17 godina i da je preteča njihovog otvaranja svetu i modernizaciji.

Čak i odlaskom na centralnu vlast vodi računa o  razvoju Fuđiena kako o kvalitetu života tako i životnoj sredini", rekao je guverner i naglasio da Fuđien ima jaku ekonomiju i da je sa 800 milijardi GDP na osmom mestu u Kini.

Dodao je da imaju veoma razvijenu industriju čak 38 grana.

Mesarović je guvernera pozvala da zajednički promovišu Sporazum o slobodnoj trgovini i da tako dodatno unaprede privrednu i ekonomsku saradnju dve zemlje.

Navela je da je Sajam počeo uspešno za Srbiju ponovivši da smo potpisali tri sporazuma sa kineskom kompanijama o izvozu rakije, tartufa i supa.

Ministarka je navela da je razgovarala sa čelnicima kompanije Zi Đin Gold o ulaganju u Srbiju, sa vrhom Sjamen erlajnsa o otvaranju direktne avio linije kao i predstavnicima trgovinskih lanaca i zamolila guvernera Fuđiena da podrži te važne inicijative.

Dogovoren je sastanak srpske delegacije sa saradnicima guvernera.

Mesarović je pozvala u Srbiju guvernera Fuđiena, koji je rekao da je u mladosti gledao brojne jugoslovenske filmove i da njegovi prijatelji i poznanici nakon ukidanja viza rado odlaze u Srbiju, jer je u srcu vide "kao Jugoslaviju".


BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE: Evo šta je Arina Sabalenka upravo uradila na Ju-Es openu