SRPSKA DECA ČITAJU DA SU SRBI AGRESORI: Negativan narativ o našem narodu u Federaciji BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

11. 09. 2024. u 10:58

HISTERIJA bošnjačkih političara, dela zapadnih sila i predstavnika muslimanskih žrtava iz Srebrenice oko navođenja činjenica u udžbeniku istorije za 9. razred osnovne škole u Republici Srpskoj, gde se spominju general Ratko Mladić i prvi predsednik RS Radovan Karadžić, ide toliko daleko da se traži i reakcija Tužilaštva BiH.

СРПСКА ДЕЦА ЧИТАЈУ ДА СУ СРБИ АГРЕСОРИ: Негативан наратив о нашем народу у Федерацији БиХ

LAŽI Istorija za 9. razred osnovnih škola u FBiH

- Pitam, vrlo konkretno Tužilaštvo - šta radite i gde ste dok zvanične institucije entiteta Republika Srpska otvoreno i javno kroz nastavni plan i program veličaju ratne zločince? Pitam, vrlo konkretno osobe koje su pisale ovaj nastavni plan i program da li znate da činite krivično delo? Hoće li neko u ovoj državi početi da radi posao za koji je plaćen? - upitao je javno Ćamil Duraković, potpredsednik RS iz reda bošnjačkog naroda.

Dok napadaju sadržaj srpskog udžbenika bošnjački zvaničnici vešto beže od činjenice da je knjiga Historija za 9. razred osnovnih škola u FBiH puna tradicionalno lažnih narativa koje plasira političko Sarajevo već tri decenije. Tako se u lekciji "Ratni i postratni period u BiH" navodi između ostalog da su Vojska i MUP RS pod komandom Mladića osvojili zaštićenu zonu "Žepu i Srebrenicu" i tom prilikom pobili više od 8.000 Bošnjaka (međunarodna komisija utvrdila da je broj višestruko manji) i tim je kako navode počinjen najveći genocid u Evropi nakon Drugog svetskog rata. Takođe, u pomenutom udžbeniku je i slika Alije Izetbegovića kao prvog predsednika Predsedništva samostalne BiH. U knjizi se nabrajaju, kako navode, koncentracioni logori na području Srpske, a ističe i da su snage JNA 6. aprila 1992. u saradnji sa "snagama odanim Srpskoj demokratskoj stranci Radovana Karadžića izvršile napad na glavni grad - Sarajevo".

Srbi iz Federacije BiH, čija deca tamo pohađaju osnovne škole, kažu za "Novosti" da udžbenici nisu svi isti jer se u hrvatskim kantonima izučava najviše hrvatska istorija dok se u bošnjačkim izučava bošnjačka.

LAŽI Istorija za 9. razred osnovnih škola u FBiH

LAŽI Istorija za 9. razred osnovnih škola u FBiH

LAŽI Istorija za 9. razred osnovnih škola u FBiH

Najviše im smetaju dežurne kvalifikacije koje godinama gaji Sarajevo o "srpskim agresorima" koji su "počinili genocid".

- Deci se u Federaciji organizuju i izleti u sklopu nastave u Srebrenicu ili u Vukovar. Niko ih ne vodi u Donju Gradinu ili Jasenovac - kaže nam jedan od roditelja.

Nenad Stevandić, predsednik Narodne skupštine RS, kaže da je istorijska činjenica da je vršena diskriminacija prema srpskim žrtvama i liderima iz proteklog rata i da im je presuđivano na osnovu te diskriminacije.

- Nikada se ta diskriminacija ne može primenjivati na budućnost. Duraković i svi njemu slični trebaju da znaju da postoji istorijska pravda i budućnost kao i da u Srpskoj nije zabranjeno spominjati bilo koga. Oni koji misle da treba zabraniti spominjanje srpskih istorijskih ličnosti očito sa budućnošću nemaju dodira. Ovde se radi o istorijskim činjenicama a ne političkim percepcijama.

Radomir Pavlović, predsednik OO SNSD Srebrenica, kaže nam da prava koja imaju bošnjačka deca u školama u Srpskoj, ni približno nemaju njihovi vršnjaci u Federaciji BiH.

- Već odavno sarajevska politika i Duraković ne mogu da prihvate da se u Srpskoj moraju poštovati pravila koja donose institucije Srpske, a ne Sarajeva. Oni bi da menjaju srpsku istoriju ili da prećute da je Drina jedna od najvećih srpskih masovnih grobnica.

Duraković i njemu slični bi bili najsrećniji da se nikada ne spominje na čijoj su strani bili muslimani u Drugom svetskom ratu i da se o tome nikada ne uči - poručio je Pavlović i dodao da Duraković, za nekog ko prima platu u Srpskoj, širi veliku mržnju prema RS.

Neka traži lepše nebo

POTPREDSEDNIK SNSD Sanja Vulić kaže da je nastavni plan i program u Republici Srpskoj jasan i decidan.

- Nikog ne vređa i jasno je da smeta bošnjačkim političarima kojima je iskrivljivanje istorije i laž najveća satisfakcija. U RS su svi dobro došli, a kome se ne sviđa naš način rada i življenja neka traže sebi lepše i srećnije nebo. Bio je Duraković i u Americi ali nešto mu je milija Srpska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVE VREDNE SAVETE NEĆETE NAĆI NI NA JEDNOM KURSU