VIDEO-VEZA ŠTITI SVEDOKE: U Hagu se danas nastavlja suđenje Tačiju i nekadašnjim liderima tzv. OVK

S.S.R.

16. 09. 2024. u 07:00

SUĐENjE liderima tzv. Oslobodilačke vojske Kosova Hašimu Tačiju, Jakupu Krasnićiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, pred Specijalizovanim sudom za ratne zločine na Kosovu i Metohiji, nastavlja se danas, a u sudnici se očekuje novi svedok.

ВИДЕО-ВЕЗА ШТИТИ СВЕДОКЕ: У Хагу се данас наставља суђење Тачију и некадашњим лидерима тзв. ОВК

FOTO: Arhiva novosti

Pre pauze u radu od nedelju dana, koja se završava danas, svedočio je aktivista Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove tokom rata Imer Imeri, kojeg su kidnapovali pripadnici tzv. OVK, maltretirali ga u kasarni u Albaniji, potom ga držali u Prizrenu u zatočeništvu. Pre nego je pušten na slobodu, rekli su mu da nikome ne govori šta se dogodilo. Deo optužnice protiv "četvorke" se odnosi na napade tzv. OVK na Rugovine pristalice i obračune sa DSK i drugom naoružanom formacijom - FARK. 

On je u rekao da je, dok je bio zatočen u Cahanu u Krumi, u Albaniji, od 12. aprila do 20. juna 1999. godine, pretučen tri puta i izboden.

- Znaci su vidljivi ovde na ruci i na glavi. Imam bol u ruci. Ne mogu da pomerim ruku. Ne mogu da nosim tri kilograma sa ovom rukom, a čak je i doktor zaključio da možda jednog dana neću moći da je pomeram. Imam bolove u leđima od teških batina, tri puta sam dobio batine. Ali uvek se nadam da će ih Bog izvesti pred lice pravde i taj dan dolazi, zahvaljujem se poroti i svima ostalima - rekao je on u sudnici.

Tužioci su naveli da je u Prizrenu gde je maltretiran Imeri bilo i Srba i Roma. 

Zatim je svedočio bivši starešina tzv. OVK Rustem Tetaj koji je potvrdio je su napadane osobe koje je tzv. OVK smatrala "protivnicima". Na meti određenih pripadnika tzv. OVK našle su se pristalice dotadašnjeg lidera kosovskih Albanaca Ibrahima Rugove iz DSK, članovi njemu bliske formacije FARK i osumnjičeni za „kolaboraciju“ sa srpskim vlastima.

Tetaj je potvrdio je i da je u leto 1998. Tači, ispred Glavnog štaba tzv. OVK, imao moć da postavi Ramuša Haradinaja za komandanta OVK u području Dukađin (Metohija), uprkos protivljenju zapovednika lokalnih jedinica koji su prethodno izabrali Tahira Zemaja, vođu Rugovi bliskog FARK-a. On je ispričao da je krajem maja 1998. bio postavljen za komandanta kasarne tzv. OVK u selu Papraćane kod Dečana, a tu ga je  postavio Haradinaj.

- Ovde su regruti imali pešadijsku obuku, podučavani su pravilima i disciplinskim merama koje je sačionio regionalni štab - rekao je Tetaj.

On je govorio i o susretu sa Tačijem i članom Glavnog štaba tzv. OVK Bisljimom Zirapijem, krajem avgusta 1998. u bazi u Papraćanima.

- Tači je tražio da sa zida svoje kancelarije uklonim sliku Ibrahima Rugove - rekao je Tetaj i naveo da je vršen pritisak da " napustimo FARK i pridružimo se OVK“.  - Svaki put kad je Tači dolazio, imali smo problem zbog te slike. Traženo je da sliku skinemo.

On je ispričao da se Zemaj usprotivio kada je Tači odlučio da Haradinaj bude na čelu zone Dukađini, a Tači mu je tada odbrusio:

- Sa tobom ćemo završiti kasnije!

Svedok je u sudnici preneo Tačijeve reči koje mu je preneo Zemaj:

- On je rekao - borićemo se protiv tebe kao protiv Srba!

Prethodne nedelje, dok nije bilo suđenja, dozvoljeno je da se neki svedoci uključe video-vezom, uz obrazloženje da će tako biti zaštićeno njihovo zdravlje i oni će biti zaštićeni u najvećoj mogućoj meri. O problemu zaštite svedoka i uticajima na njih, što izaziva strah, tužioci su govorili mnogo puta. Većina svedok govorila je o saznanjima na zatvorenim sednicama ili su imali neki vid zaštite.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za - progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene ratne i zločine protiv čovečnosti, pripadnici tzv. OVK pod komandom optuženih počinili su u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Kao saučesnici u optužnici su navedeni i oficiri tzv. OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi, u pritvoru u Hagu su od hapšenja na Kosovu i Metohiji u novembru 2020. Više puta su tražili da se brane sa slobode, ali im nije dozvoljeno. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

MARINAC UKRAO BORBENI AVION: Bio jedan od najboljih vojnika SAD - 45 minuta na nebu pravio šou (VIDEO)

KRAĐA porodičnog automobila iz garaže ili dvorišta je nešto što su mnogi roditelji i njihovi sinovi i kćeri imali prilike da iskuse i često je samo faza u odrastanju tinejdžera; za razliku od nje, krađa vojnog aviona predstavlja potpuno drugačiju vrstu avanture. Ipak, i takvi slučajevi zabeleženi su tokom istorije avijacije - i to ne samo jedan ili dva.

16. 09. 2024. u 12:07

Komentari (0)

4 proizvoda koja vaša deca koriste svaki dan i koja morate dobro odabrati jer mogu biti opasna po zdravlje