TRI KULE NAD TRGOM SLAVIJA: Izabrana pobednička ideja za uređenje prostora oko parka Manjež

S. V.

03. 11. 2021. u 08:51

UMESTO starih, prizemnih objekata u Ulici kralja Milana, na potezu od parka Manjež do Slavije, prekoputa "Hiltona", za nekoliko godina biće izgrađen novi stambeno-poslovni blok.

ТРИ КУЛЕ НАД ТРГОМ СЛАВИЈА: Изабрана победничка идеја за уређење простора око парка Мањеж

Foto: Privatna arhiva

Pobedničko rešenje biroa AKVS koje je, od 14 pristiglih radova izabrala internacionalna komisija, predviđa tri kule sa 13 i 14 spratova, koje će spajati objekat od šest nivoa, sa zelenim krovom. Paralelno, sa Ulicom kralja Milana, unutar novog kompleksa biće izgrađen javni prostor i prolaz od Manježa do Slavije. Nagrađena ideja biće vodilja stručnjacima u izradi novog plana za ovu centralnu gradsku zonu.

Područje koje je bilo predmet konkursnog rešenja obuhvata regulacije ulica Kralja Milana, Svetozara Markovića, Kralja Milutina i internu saobraćajnicu uz zgradu Narodne banke Srbije, ukupne površine od 0,7 hektara. Širi deo obuhvata parcelu od 1,9 hektara sve do Nemanjine ulice.

- Konkurs je raspisan kako bi se revidirao važeći PDR koji predviđa spratnost od 10 nivoa, da se preispitaju kapaciteti bloka - kaže, za "Novosti", arhitekta Anđela Karabašević Sudžum iz pobedničkog tima AKVS.

- Moguće rešenje predlaže nižu izgradnju, od šest spratova u većini bloka i na osnovu toga podižemo kule. Dve će biti na uglu Kralja Milana i Kralja Milutina te međusobno povezane pešačkim pasarelama na višim nivoima, dok je treća predviđena za ćošak Kralja Milana i Svetozara Markovića. Tako će taj prostor biti rasterećen, a okruženje bolje osunčano u odnosu na to da se podignu viši spratovi, kako je bilo prvobitno planirano.

Osim javnog prostora unutar bloka gde će paralelno sa Kralja Milana biti pešački prolaz od Slavije do Manježa, arhitekta Anđela Karabašević Sudžum kaže da bi ideja predviđa čuvanje zgrade građanske štedionice iz 1929. godine, na koju bi bila nadograđena još tri sprata.

- Naš predlog je da se objekti sa istorijski vrednim fasadama sačuvaju, a takav je jedan u Ulici Svetozara Markovića. Zgrada na ćošku je trenutno u najtrošnijem stanju.

Kako nam je ranije rekao glavni gradski urbanista Marko Stojčić, izabrano rešenje ne predstavlja i konačnu odluku, već će i ostali predlozi poslužiti u izradi novog PDR.

Novi stambeno-poslovni kompleks imaće oko 20.000 kvadrata, 83 stana, bazen, spa-centar, teretanu, sportsku salu. Planirana je i garaža na četiri nivoa sa 250 parking-mesta, u koju bi se ulazilo sa bočnih strana, odnosno iz Kralja Milutina i Svetozara Markovića. Radovi u ovom bloku najranije bi mogli da počnu krajem sledeće godine, tek po usvajanju PDR.

POBEDNICIMA 15.000 EVRA

POBEDNIČKI tim "AKVS arhitektura" u kome su Anđela Karabašević Sudžum, Vladislav Sudžum, Ana Petrović, Marija Matijević, Aleksa Bekić i Zoja Milić osvojio je novčani iznos od 15.000 evra. Drugu nagradu i 10.000 evra osvojio je studio Marguery. Treću nagradu podelila su dva tima - "Arhinova" i Normotic.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)