ŠAPIĆ O NEVREMENU U BEOGRADU: Da je kiša padala celu noć, u nekim delovima grada bi se ponovila 2014. godina

S.Vidačković

06. 07. 2022. u 10:50

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić obratio se građanima Beograda zbog nevremena koje je pogodilo glavni grad.

ШАПИЋ О НЕВРЕМЕНУ У БЕОГРАДУ: Да је киша падала целу ноћ, у неким деловима града би се поновила 2014. година

Foto Tanjug

On kaže da je sinoć u Zemunu palo 120 mililitara kiše po metru kvadratnom, a u Novom Beogradu više od 80 litara.

- Da je kiša padala celu noć, u nekim delovima grada bi se ponovila 2014. godina.

Sve komunalne ekipe bile su celu noć na terenu. Inače, prosek padavina za ceo jul mesec je 30 litara po metru kvadratnom - rekao je gradonačelnik Šapić.

- Nismo sinoć vodili kamere i snimali se dok smo cele noći bili na terenu, a bilo je više od 400 ljudi. Količina kiše koja je juče pala nije zabeležena ni 2014. godine. Padavine su počele juče oko 18 časova, a prema procenama u centru grada je palo između 40 i 50 litara kiše po kvadratnom metru, a na obodu je išla i više od 50. Sve iznad 20 militara po kvadratu tretira se kao nepogoda. Prosek padavina za jul do sad je bio 30 mililitara mesečno. Juče je za tih par sati palo prosečno 50, a u Zemunu 128 litara po kvadratnom metru, toliko nije palo nikada! Na Novom Beogradu 86, Vračar 70 - naveo je on.

U određenim delovima grada lilo je kao iz kabla, a bilo je delova Beograda gde uopšte nije bilo toliko padavina. Mi smo juče od RHMZ dobili obaveštenje u 21.24 časova. Znate, moji savetnici i ja još nismo ovladali veštinom čitanja budućnosti, naročito ne prognoziranja vremenskih nepogoda. Da li je to njih iznenadilo, verovatno jeste. Ako su vremenske nepogode takve da oni nisu mogli bar sat vremena ranije da nam na to ukažu, onda je teško ići ukorak sa situacijom na terenu. U 21.24 sati u nekim delovima grada već je počelo da se smiruje. Ukupna količina padavina koja nam je prognozirana tada bila je do 30 litara. Nije sada važno ko je za šta kriv, na vreme ne možemo da utičemo. Ali je važno za ubuduće, da svi budemo pripravni kada su ovakve vanredne situacije - rekao je Šapić.

BONUS VIDEO:

EVAKUACIJA U ZEMUNU: Zbog nevremena intervenisali vatrogasci

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a