ŠETNJA PREKO VODENE KAPIJE: Arheološko nalazište na trasi Linijskog parka u blizini Ušća nije prepreka mnogobrojnim građanima

S. Vidačković

10. 08. 2022. u 16:30

OTKRIĆE Vodene kapije na trasi Linijskog parka kod ušća Save u Dunav podno Kalemegdana, stopiralo je majstore i prekinulo planiranu stazu za pešake i bicikliste.

ШЕТЊА ПРЕКО ВОДЕНЕ КАПИЈЕ: Археолошко налазиште на траси Линијског парка у близини Ушћа није препрека многобројним грађанима

Sugrađani ne poštuju znake upozorenja, Foto N.Skenderija

Iako je arheološko nalazište ograđeno to ne sprečava sugrađane da malo "odškrinu" žicu, popnu se uzbrdo iznad Austrijske kapije, pregaze prašnjavju zemljanu stazu i spuste se ponovo na šetalište kraj Dunava. To se najčešće dešava vikendom i predveče, kada nema radnika u iskopini.

Kada krenu u šetnju od Beton hale ka SC "Milan Gale Muškatirović", mali je broj onih koji će se vratiti nazad kad dođu do "barikada" kod Vodene kapije. Kako na Bulevaru vojvode Bojovića, koji je paralelan sa šetalištem, nema trotoara, ljudi se odlučuju da "kozjom stazom" zaobiđu vodenu kapiju i nastave dalje niz Dunav. To ne smeta čak ni onima koji vode decu ili bebe u kolicima.

- To gradilište je slabo obezbeđeno, unutra može da uđe ko hoće, ali isto tako da padne sa staze i ozbiljno se povredi - priča Jelena S.

- Nije baš najzgodnije ići uz prašnjavu uzbrdicu, pogotovo u papučama ili sandalama, ali svi se snalaze. Niko ne odustaje od šetnje zbog ove prepreke.

Foto N.Skenderija

Kako nam je rečeno iz JKP "Zelenilo Beograd", čije su ekipe zadužene za prvu celinu Linijskog parka od 12.733 kvadrata, od Beton hale do Bastiona svetog Jakova, oni sad ne mogu da rade oko Vodene kapije, jer još traju arheološka istraživanja Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, te mole prolaznika da vode računa o bezbednosti. Najavljuju da će uraditi privremene staze kako se niko ne bi povredio.

- Apelujemo na sugrađane da ne ulaze u gradilišni prostor, da ne uklanjaju ogradu oko gradilišta, dok svi radovi ne budu završeni. Pre svega, zbog bezbednosti korisnika. S obzirom na to da su radovi na lokaciji prve celine i dalje u toku, kao i da se planiraju u pravcu SC "Milan Gale Muškatirović", JKP "Beograd put" uradilo je elaborat obezbeđenja gradilišta i privremenog izmeštanja biciklističkog i pešačkog saobraćaja, na osnovu kog će biti urađene privremene staze za bezbedno funkcionisanje ovog tipa saobraćaja u narednom periodu.

Krajem marta, na priobalnom delu Kalemegdana, otkrivena je Vodena kapija koja je gotovo ceo vek bila zatrpana zbog pruge. Ova i još jedna ovakva kapija, kod Kule Nebojša, potiču iz 18. veka, perioda kada su našim glavnim gradom upravljali Austrijanci. Za postojanje prve znalo se iz starih nacrta, a druga je otkrivena tokom osamdesetih godina prošlog veka.

Foto N.Skenderija

SADE BILjKE

NA OVOJ deonici, u toku je priprema zemljišta za predstojeću sadnju na slobodnim zelenim površinama duž biciklističke, kao i u zelenoj traci između ove i pešačke staze.

Čitav prostor biće oplemenjen i sa 83 komada lišćarskog šiblja, 4.664 komada različitih vrsta perena, 717 ukrasnih trava, 78 lukovica i 60 poletnih četinara.

Travnjak će biti površine 4.600 kvadrata i na njemu će funkcionisati zalivni sistem "kap po kap".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)