UKUSI I BOJE DALEKOG ISTOKA U CENTRU GRADA: Program za kinesku Novu godinu na Trgu republike izazvao veliku pažnju

Š. Marović

23. 01. 2023. u 09:36

PROSLAVA kineske Nove godine nastavljena je juče na Trgu republike, gde se veliki broj građana na "Festivalu ukusa pojasa i puta" okupio kako bi uživao u kineskoj hrani, muzici, ručno rađenim proizvodima, ali i žonglerima i animatorima obučenim u tradicionalne kostime specijalno dizajnirane za ovu priliku. Sjajan ambijent upriličilo je i prisustvo Deda Mraza, a ceo program trajao je od 12 do 18 časova.

УКУСИ И БОЈЕ ДАЛЕКОГ ИСТОКА У ЦЕНТРУ ГРАДА: Програм за кинеску Нову годину на Тргу републике изазвао велику пажњу

Foto: Š.Marović

Reporteri "Novosti" juče su u centru glavnog grada zatekli brojne građane i goste, ali i kineske državljane koji rade i žive u glavnom gradu. Svi su bili raspoloženi i spremni za dobru zabavu, u kojoj su posebno uživali mališani.

- Sjajno je što se ovakvi događaji sada već tradicionalno održavaju u našem gradu - istakao je za naš list Nemanja N., koji je sa dvoje dece posetio ovu svečanost. - Vidim da ima dosta stranih turista, kojima je ova zanimljivo i pomalo neobično. Slikali smo se sa maskotama, probali kinesku hranu, uživali u muzici, zaista za svakog ima ponešto.

Takođe, posetili smo i Festival svetla na Sava promenadi. Sve u svemu, lepa ponuda.

Svi posetioci koji su hteli da kupe neki proizvod morali su na specijalnom štandu da uzmu vaučer pande, koji je iznosio 300 dinara, ili zeca, u vrednosti od 1.000 dinara. Sav prikupljeni prihod išao je u dobrotvorne svrhe, Centru za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. Takođe, na ovom humanitarnom karavanu ukusa i darova prijateljstva, poput malog trga iz bajke, gosti su za 200 dinara mogli da priušte obrok i bezalkoholno piće iz neke od kuhinja zemalja članica inicijative Pojas i put, a za isti iznos i da se oprobaju u humanitarnom kvizu znanja za koji su pripremljene i nagrade.

KRPENE LUTKE "LIJU" IZ ŠANDONGA

NAJZANIMLjIVIJI štand osmislio je Liju Pejzong, član Kineskog udruženja dizajnera i udruženja za umetnost i zanate. On je predstavnih četvrte generacije lutkarskog pravca "liju", nematerijalne kulturne baštine provincije Šandong. Njegove krpene lutke prodavale su se po ceni od 1.000 do 5.000 dinara.

- Svi koji to žele kod nas mogu da prezalogaje pastu "bolonjeze" ili tiramisu za 200 dinara, a za taj novac dobijaju i piće po izboru - rekli su nam momci koji su bili zaduženi za štand italijanske kuhinje. - Bitno je da sve ide u humanitarne svrhe, a potrebno je što više događaja te vrste.

U jednoj od najposećenijih kućica na Trgu republike, gde je vladalo veliko interesovanje prisutnih, prodavali su se kineski darovi, u izvanredno upakovanim kutijama.

- Ovde se uz vaučer pande ili zeca mogu pazariti markeri, hemijske, setovi za čaj, privesci, razne vojničke figure - kažu za naš list prodavci. - Cene se kreću od 300 dinara za male figure, pa sve do 5.000, koliko koštaju veći setovi. Potražnja je dobra, tako da smo zadovoljni. Najbitniji od svega su druženje i dobra zabava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!