DUPLI UDŽBENICI ZA POSEBNE KATEGORIJE: Komplete besplatnih knjiga biraće škole

B.Borisavljević

25. 03. 2023. u 15:52

OSNOVNE i srednje škole će birati udžbenike iz kojih će njihovi đaci učiti, a novac za besplatne komplete će biti uplaćen izabranim izdavačima za tačno određeni broj dece, saopšteno je iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Kako je ranije odlučeno, Grad će, od 1. septembra, obezbediti besplatne udžbenike za sve beogradske đake.

ДУПЛИ УЏБЕНИЦИ ЗА ПОСЕБНЕ КАТЕГОРИЈЕ: Комплете бесплатних књига бираће школе

Foto N. Živanović

- Ministarstvo prosvete nije bilo zainteresovano da se dogovorimo, pa da za decu iz socijalno ugroženih porodica i drugih kategorija kojima su oni do sada davali udžbenike ne trošimo novac i mi i oni. Zbog toga će te porodice dobiti duple udžbenike i od resornog ministarstva i od Grada Beograda - navodi se u saopštenju.

Iz gradske kase bi za kupovinu školskih knjiga trebalo da bude izdvojeno od 16 do 20 miliona evra, kako je ranije najavljivao prvi čovek prestonice. Potrebno je i raspisati javnu nabavku za kupovinu  udžbenika koja, pokazala je praksa, može potrajati i duže nego što je prvobitno planirano.

 

VIŠE OD 200.000 KOMPLETA

U prestonici, osnovne i srednje škole pohađa 230.000 učenika, koliko će i biti nabavljeno kompleta udžbenika. U više od 500 obrazovnih ustanova radi oko 22.000 zaposlenih.

U Beogradu radi 288 osnovnih i srednjih škola. Od 201 osnovne škole - 166 su redovne osnovne, 14 je specijalnih, 15 umetničkih i pet za osnovno obrazovanje odraslih. Od 87 srednjih škola - 51 je stručna škola, 21 gimnazija, devet muzičkih, jedna umetnička i pet specijalnih srednjih škola.

Ni u školama ništa ne znaju, niti ih je bilo ko obavestio o proceduri nabavke udžbenika. Ove godine se biraju novi udžbenici za prvi i peti razred osnovne škole, kao i za predmete Tehnika i tehnologija u sedmom i osmom razredu i informatika i računarstvo u osmom razredu. Za sve ostale razrede važe ranije izabrani udžbenici, tako da izdavači već imaju obezbeđeno tržište.

Nejasno je i da li će đaci dobiti samo osnovne udžbenike ili sve. Dosadašnja praksa je da školaraci koji imaju pravo na besplatne knjige, u kompletu ne dobijaju udžbenike za strane jezike, radne sveske, zbirke, priručnike, pa se očekuje da takva praksa bude nastavljena.

O novim udžbenicima se prvo izjšnjavaju aktivi nastavnika za određeni predmet. Oni daju preporuku Nastavničkom veću, koje donosi odluku iz kojih udžbenika će deca učiti, a Savet roditelja se samo informiše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)