"AMERIČKI VIRUS" MUČI NAJMLAĐE: Pedijatri u Domovima zdravlja poslednjih dana imaju mnogo posla

T.N.

31. 05. 2023. u 17:26

ČEKAONICE na pedijatrijskim odeljenjima u domovima zdravlja su prethodnih nedelja pune, dok je broj dece u vrtićima smanjen, a glavni razlog je novi virus koji se pojavio među mališanima, takozvani američki "Brno" virus koji napada ruke, noge, usta.

АМЕРИЧКИ ВИРУС МУЧИ НАЈМЛАЂЕ: Педијатри у Домовима здравља последњих дана имају много посла

Foto: Shutterstock

Virusno oboljenje koje izaziva osip, većinom se javlja kod dece uzrasta do pet godina starosti, a ova bolest traje od sedam do 10 dana.

- Roditelji treba odmah da se jave pedijatru. Deci se pojavljuju plikovi oko usana, na šakama, stopalima, a mogu i po drugim delovima tela. Mališani imaju visoku temperaturu čak i do 40 stepeni, malaksala su i imaju gubitak apetita - kaže za RTS doktorka Jelena Mitrović, pedijatar Doma zdravlja "Dr Simo Milošević". - Ovaj virus se prenosi izuzetno lako, veoma je zarazan i mi sada zarpavo cele grupe dece iz vrtića koje su zaražene. Prenosi se kapljično ili preko zajedničkih površina, pa bi u letnjim mesecima trebalo pojačati higijenu igračaka i dezinfekciju zajedničkih prostorija - objašnjava doktorka Mitrović.

Nedostatak ili potpuni gubitak apetita javlja se kod dece koja su zaražena ovim "američkim virusom", a razlog je, kako objašnjava doktorka, pojava plikova u ustima.

- Deca izuzetno bolno reaguju na plikove koji im izlaze u ustima i zbog toga otežano jedu i javlja se gubitak apetita, veoma je važno paziti da dete ne dehidrira - objašnjava Mitrovićeva. - Promene koje izlaze po koži ne treba stiskati ili cediti, jer je sama tečnost koja se nalazi u njima zarazna, pa se lako i roditelji mogu zaraziti. Pošto je u pitanju virusno oboljenje, deci nije potrebno davati antibiotik.

Da bi osip koji izlazi po telu mališana potpuno nestao, potrebno je da prođe sedam do deset dana, a u tom periodu deca nisu sposobna niti je poželjno da idu u vrtić. Takođe, trenutno su aktuelne razne alergije koje često izlaze i zbog prskanog voća, a mališane ne zaobilaze ni ubodi insekata i krpelja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni