ŠAPIĆ SA ČEN BO: Gradonačelnik Beograda primio u oproštajnu posetu ambasadorku Kine

Novosti online

25. 07. 2023. u 15:35

GRADONAČELNIK Beograda Aleksandar Šapić primio je danas u oproštajnu posetu ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo, kojoj uskoro ističe mandat na ovoj važnoj funkciji u našoj zemlji.

ШАПИЋ СА ЧЕН БО: Градоначелник Београда примио у опроштајну посету амбасадорку Кине

Foto: Grad Beograd

U srdačnom razgovoru, Šapić joj je zahvalio na svemu što je učinila za razvoj saradnje i prijateljskih odnosa sa ovom azijskom zemljom.

Beograd ima potpisane sporazume sa brojnim kineskim gradovima, a između ostalog je 1980. godine bio prvi evropski i treći svetski grad s kojim je Peking potpisao zvanični sporazum o saradnji. Takođe, naš glavni grad je zbratimljen sa Šangajem od 2018. godine.

Za septembar je planirana poseta visoke delegacije Kineske narodne političke konsultativne konferencije – Šangajskog komiteta, sa predsednikom komiteta na čelu. U okviru posete planira se za 25. septembar i privredno-trgovinsko investicioni simpozijum u organizaciji privrednih komora Šangaja i Srbije. Iz provincije Henan upućen je poziv gradonačelniku Šapiću za Međunarodni turistički forum gradonačelnika, koji će se održati početkom septembra.

Na sastanku je bilo reči i obeležavanju pete godišnjice potpisivanja Sporazuma o bratimljenju između Šangaja i Beograda, a tim povodom gradonačelnik Šapić je pozvan da krajem novembra poseti Šangaj i prisustvuje Forumu pobratimskih gradova Šangaja.

Pored Foruma gradonačelnika zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine, u kojem Grad Beograd već učestvuje godinama, a 2018. godine je bio i domaćin, u našem glavnom gradu održani su Dani Pekinga u Beogradu kada je nakon 37 godina boravio i gradonačelnik Pekinga u Beogradu. Naši zvaničnici u sklopu međudržavne i međugradske saradnje redovno posećuju ovu zemlju, čime se produbljuju prijateljski i privredno-trgovinski odnosi sa Kinom.  

Diplomatski odnosi sa ovom zemljom uspostavljeni su 1955. godine, a od 2016. podignuti su na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva. Kina je Srbiji i Beogradu značajni partner u kapitalnim projektima u oblastima infrastrukture, energetike, saobraćaja, turizma.

BONUS VIDEO: KINESKINjA OSVOJILA INTERNET: Devojčica od 5 godina izvodi akrobacije na motoru

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)