ČITAVA ADA ZAMIRISALA NA AJVAR: Na obali Savskog jezera održano deseto izdanje takmičenja "Izađi mi na teglu" (FOTO)
SUNČAN oktobarski dan okupio je na Adi Ciganliji ekipe iz cele Srbije na velikom finalu nacionalnog takmičenja "Izađi mi na teglu", a sve je na najpoznatijem prestoničkom izletištu mirisalo na papriku i nacionalni specijalitet koji se s jeseni pravi širom Srbije.

Marija Vuković
Na takmičenju je učestvovalo 30 ekipa iz 15 gradova, a pobednici su dobili vredne nagrade.
Najveći gastronomski karneval na Balkanu svoje putešestvije širom 15 gradova Srbije započeo je u Nišavskom okrugu, da bi se najbolji okupili na Adi Ciganliji. Kako su se uverili reporteri "Novosti", tokom čitavog dana vladala je sjajna atmosfera, a brojni prolaznici zastali su da vide šta se to "krčka" u velikim šerpama. Direktor Turističke organizacije Miodrag Popović u 11 časova svečano je otvorio manifestaciju i dao znak za početak takmičenja.
"Izađi mi na teglu" je jedino nacionalno takmičenje u pripremanju ajvara pod vedrim nebom, a organizatori su učesnicima obezbedili kompletno opremljen takmičarski štand, šporet "smederevac", papriku, drva, tegle, ulje, šećer i so. Takmičarske ekipe trebalo je samo da ponesu svoj pribor za pripremanje ajvara, ali i dobro raspoloženje, jer ih je očekivao i celodnevni zabavni program.
U konkurenciji 30 ekipa iz 15 gradova Srbije titulu najboljih majstora ajvara osvojila je ekipa "Domaćice iz Caribroda" iz Dimitrovgrada, tako da se ovaj grad po prvi put upisao na listu gradova gde se pravi najbolji ajvar. Kapiten ekipe Aleksandra Krunov krunisana je za kralja ajvara 2023. godine. Drugo mesto pripalo je "Standardno veselima" iz Niša, a trećeplasirani su bili Kanjižani koje je predstavljala ekipa "Ličani i Ličanke".
Članovi stručnog žirija bili su svetski priznati kulinarski stručnjaci Svetske asocijacije kuvara World Chef i licencirane sudije Svetske asocijacije za ocenjivanje hrane Ivo Andrić, Stambol Geštamov i Dušan Štulić, gastronom sa preko 50 godina iskustva. Iako su odlučivale nijanse, pobednički ajvar se izdvojio po izuzetnom balansu ukusa.
Za deceniju 50.000 tegli
TOKOM 10 sezona karavan je obišao čak 215 gradova, napravljeno je preko 50.000 tegli ajvara, a takmičarima je obezbeđeno oko 100 tona paprike. Događaj je posetilo preko milion ljudi, a više od 40 domaćinstava je, podstaknuto uspešnim plasmanom, pokrenulo sopstvenu proizvodnju ajvara.
Sponzori karavana su za pobedničke ekipe obezbedili vredne nagrade, tako da su šampioni, osim pehara, postali vlasnici i najnovijeg modela popularnog šporeta "smederevac 10". Drugoplasirana ekipa je dobila šporet "smederevac 7" dok su trećeplasiranima pripali "mini elektrik šporet" i paket "Dijamant proizvoda". Velikom uspehu desete sezone karavana, pored organizatora, takmičara, lokalnih samouprava gradova učesnika i brojnih sponzora, doprinela je i podrška Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Preporučujemo

AJVAR OD CEPKANIH PAPRIKA: Pravi se jednostavnije, a ukus je bogatiji i puniji
28. 09. 2023. u 17:00

RASPOREĐENO 110.000 VOJNIKA, RUSI KREĆU U ZAVRŠNI UDAR NA POKROVSK: "Sa time bi mogli zauzeti srednje veliku evropsku državu"
RUSIJA ne pokazuje znakove povlačenja u ratu protiv Ukrajine. Naprotiv, Moskva je pojačala dalekometne udare na ukrajinske gradove i napade duž cele linije fronta. Vojni stručnjaci ističu da je ruska strana usvojila nove taktike, oslanjajući se na masovnu upotrebu dronova i malih diverzantskih jedinica, piše The New York Times.
10. 08. 2025. u 20:18

EVO KO JE TROSTRUKI UBICA IZ GNjILANA: Bio u društvu sa Kurtijem, Osmanijevom i Haradinajem
TRI osobe su ubijene, a nekoliko je ranjeno u pucnjavi koja se dogodila danas u Gnjilanu, dok je osumnjičeni napadač u bekstvu, prenela je Koha. Bolnica u Gnjilanu saopštila je da je na licu mesta konstatovana jedna smrt, a da su dve osobe prebačene u Urgentni centar bez znakova života.
10. 08. 2025. u 18:11

Ovako izgleda kuća Milana Borjana koja je demolirana: Lopov odneo i snimač video nadzora (FOTO)
"HVALA policiji grada Beograda na brzoj reakciji i sjajnom odnosu prema poslu."
11. 08. 2025. u 09:52
Komentari (0)