VESIĆ NAJAVIO POČETAK RADOVA NA DEPOU I TRI STANICE PRVE LINIJE METROA: "Krtice pod zemljom 2026. godine

Š.Marović

12. 02. 2024. u 13:31

TOKOM ove godine započeće radovi na izgradnji depoa na Makiškom polju, kao i prve tri metro stanice na prvoj liniji šinskog sistema, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić. Takođe, tokom 2025. biće otvoreni i nadzemni radovi na pojedinim deonicama, kao i takozvani plitki iskopi.

ВЕСИЋ НАЈАВИО ПОЧЕТАК РАДОВА НА ДЕПОУ И ТРИ СТАНИЦЕ ПРВЕ ЛИНИЈЕ МЕТРОА: Кртице под земљом 2026. године

Foto Beoinfo

Trenutno se izvode radovi na nasipanju Makiškog polja, gde će se nalaziti depo za budući metro sistem, a ukupna površina je 72 hektara. Rok za izvođenje ovih radova koji su počeli u novembru 2021. je 36 meseci, a nadležni često ističu da nasipanje ide ispred rokova.

- Naredne, 2025. godine biće otvoreni i nadzemni radovi na pojedinim deonicima prve linije, kao i takozvani plitki iskopi - istakao je Vesić. - Jedna mašina, takozvana krtica, krenuće da kopa iskope za prvu liniju, prva sa Belih voda, a druga od Pančevačkog mosta, koje će se spojiti na sredini trase. Sledeće godine krenuće i iskopavanja prvih tunela, a pored toga, u 2026. godini kreće i kopanje mašinama, kao i sve stanice na prvoj liniji i pripremni radovi na liniji dva. Metro je najveći infrastrukturni projekat, ne samo u glavnom gradu već i Srbiji, a radovi se odvijaju prema planiranoj dinamici.

Kako je naš list ranije pisao, za potrebe izgradnje početne faze prve linije metro sistema, koja podrazumeva 14 stanica biće porušeno ukupno 13 stambenih i 47 poslovnih objekata na teritoriji četiri opštine, Čukarica, Savski venac, Stari grad i Palilula. Direkcija za građevinsko zemljište je pre toga napravila preliminarne procene zemljišta koje je neophodno pribaviti i "očistiti od objekata", a reč je o površini od 603.783 kvadrata.

- Ukupno će na ovom potezu biti raseljeno 47 domaćinstava, a te porodice dobiće adekvatnu novčanu naknadu - istakao je ranije za "Novosti" gradski menadžer Miroslav Čučković. - Procedura oko sklapanja ugovora i isplate već je uveliko u toku i očekuje se da bude završena u prvoj polovini 2024. Prvo će se sa radovima početi u Belim vodama i Žarkovu.

Početna faza prve linije obuhvata deonicu sa ukupno 14 stanica - Železnik, Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Požeška, Park Banovo brdo, Ada Ciganlija, Sajam, Gazela, Savski trg, Trg republike, Skadarlija i Dunav. Iako je ranije najavljeno da u ovo spada i stanica "Pančevački most", ona je ipak izostala. Radovi na projektu sprovodiće se uglavnom pod zemljom, ali izgradnja svih stanica i još nekih pratećih projektnih komponenti, kao što su trafo-stanice i šahtovi, će morati da bude odrađena iznad zemlje.

Zemljište građevinsko

ZEMLjIŠTE je uglavnom građevinsko, ali delom i poljoprivredno. Među stambenim objektima ima kuća, legalnih i nelegalnih sa pomoćnim objektima, a ima i objekata za stanovanje koji su u vlasništvu javnih ili društvenih preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima