SNIMAĆE I NAGLE POKRETE: Video - nadzor u komunalno - bezbednosnim stanicama pokrivaće hodnike, holove i dvorišta škola i obdaništa

S.Vidačković

31. 05. 2024. u 19:00

DVORIŠTA, holovi i hodnici beogradskih vrtića i škola biće pokriveni kamerama sa posebnim softverima za detektovanje oružja i naglih pokreta, a koji će da budu povezani sa komunalno-bezbednosnim stanicama. U svakoj beogradskoj opštini, u zavisnosti od veličine teritorije, biće najmanje tri, a najviše sedam ovih punktova. Do sada je postavljeno dvadesetak a u narednim mesecima trebalo bi da ih bude 107.

СНИМАЋЕ И НАГЛЕ ПОКРЕТЕ: Видео - надзор у комунално - безбедносним станицама покриваће ходнике, холове и дворишта школа и обданишта

BEOINFO

Prema rečima predsednika Privremenog organa Beograda Aleksandra Šapića, realizacija ovog projekta trebalo bi da počne u narednih nekoliko meseci. On ocenjuje da će za oko godinu i po, kad sve bude završeno, prostori u kojima borave deca biti mnogo sigurniji. Takođe, on je istakao da će posebna gradska služba da obilazi dvorišta i parkove oko škola i vrtića, kako bi pomogli beogradskoj policiji.

U komunalno-bezbednosnim stanicama radiće "beli", odnosno komunalni milicionari, koji će da brinu o bezbednosti svih građana, prate video - nadzor u školama i vrtićima, kao i da reaguju po prijavama žitelja prestonice i vode računa o javnom redu.

BEOINFO

 

- Poenta je da te stanice pokriju sve škole i vrtiće u Beogradu - rekao je Šapić. - Osim obezbeđenja koje škole beć imaju, kao i dodatnog policajca koje je uveo MUP, sa ovom merom dodatno pojačavamo bezbednost naše dece u školama i vrtićima. To podrazumeva neprekidni nadzor tih objekata i patroliranje oko njih, ali u kraju gde se stanica nalazi.

On je istakao da komunalna milicija ne treba da bude represivni faktor, već da pomaže.

- Neophodnost zona bezbednosti oko škola naglašena je nakon majskih tragedija u Beogradu i Mladenovcu iako je postavljanje stanica planirano i pre toga - dodao je on.

Komunalni problemi i parking

BEOGRAĐANI će komunalnim milicajcima moći da prijave probleme u svom kraju, poput komunalnih problema ili problema u parkingu. Komunalna milicija obavlja poslove propisane Zakonom o komunalnoj miliciji i drugim propisima koje je donela Skupština grada Beograda, na teritoriji svih 17 gradskih opština.

Grad je formirao radnu grupu koja u dogovoru sa Ministarstvom pravde i Ministarstvom unutrašnjih poslova ima za cilj da se jasno definiše bezbedna zona u koju bi ušle škole, dvorišta, parkovi, igrališta, vrtići, to jest sva ona mesta gde deca najviše provode vreme.

Osim deci, zone bezbednosti osećaj sigurnosti treba da pruže i roditeljima.

- Želimo da ta stanica bude zaista komunalna i bezbednosna stanica i da bude na usluzi građanima Beograda. Dobićemo upravo ono što je nekada bilo, u svakom naselju će biti službenik, komunalac ili policajac, koji će se truditi da obezbedi ne samo bolji komunalni red, već i da ispuni taj aspekt bezbednosti - istakao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto