GRAD "KUPUJE" LIVNICU? Opština Zemun uputila dopis da se otkupom od vlasnika spomenik kulture sačuva od zaborava

B.B.

17. 07. 2024. u 12:21

OPŠTINA Zemun uputila je dopis Gradu Beogradu da se spomenik kulture livnica "Pantelić" otkupom od vlasnika sačuva od zaborava. Ova inicijativa je pokrenuta saglasno volji jednog od naslednika i suvlasnika objekta koji se nalazi u Lagumskoj ulici, a podržana je i od Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada.

ГРАД КУПУЈЕ ЛИВНИЦУ? Општина Земун упутила допис да се откупом од власника споменик културе сачува од заборава

Foto: Opština Zemun

Prema rečima nadležnih u opštini Zemun, Zavod za zaštitu spomenika kulture je bio prvi obavešten i saglasan je da, u skladu sa Zakonom o kulturnom nasleđu ostvari pravo preče kupovine kulturnog dobra u privatnoj svojini, a to znači da Republika Srbija, odnosno Grad Beograd ostvaruju to pravo.

- Budući da ovaj objekat ima poziciju u središtu Starog jezgra Zemuna važno je istaći da njegova namena bude od javnog interesa i prostor prilagođen predstavljanju materijalne i nematerijalne kulturne baštine ove sredine - navode u opštini Zemun. - Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda izradio je Projekat idejnog rešenja revitalizacije livnice Pantelić, što daje još jedan razlog da ovako značajan vremešni objekat bude u vlasništvu Grada, a na ponos turističke ponude prestonice.

OSNIVAČ

Livnicu je osnovao davne 1854. godine Đorđe Pantelić kao bravarsku radnju za popravku i izradu sitnijih predmeta za domaćinstvo. Njen uspon započeo je 1870. godine sa povratkom najstarijeg Đorđevog sina Pavla Pantelića iz Beča i uvođenjem tehničkih i zanatskih novina u procese proizvodnje.

Livnica "Pantelić" jedan od najstarijih objekata tehničkog nasleđa na području glavnog grada, nalazi se u okviru najranije urbanizovanog dela srpske prestonice u današnjim okvirima centra Zemuna, i kao spomenik kulture predstavlja kulturno dobro od velikog značaja. U vlasništvu porodice Pantelić, kroz tri generacije majstora-zanatlija, postala je poznata i afirmisana kao "Zvono livnica i tvornica toranjskih satova". Danas predstavlja svedočanstvo razvoja zanatstva Beograda u vremenskom periodu dužem od sto pedeset godina.

Zgrada je prizemna, ima nepravilnu osnovu, a njen prostor čine kovačnica, bravarska radionica, stara i nova livnica sa livačkim pećima, magacin i kancelarija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BEZ GRUDNJAKA: Vimbldon je uvek spektakl, ali ono što je uradila Ana Ivanović niko ne može da zaseni (FOTO)