POČELO VAĐENJE POTOPLJENE NACISTIČKE FLOTE IZ DUNAVA: Vesić najavio da će u narednoj fazi biti izvađeno 70 brodova (FOTO)

Novosti online

07. 08. 2024. u 09:18 >> 09:19

JUČE smo iz Dunava, kod Prahova, izvukli prvi nacistički rečni vojni brod koji je pripadao dunavskoj i crnomorskoj floti Krigsmarine, objavio je na društvenoj mreži Fejsbuk ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

ПОЧЕЛО ВАЂЕЊЕ ПОТОПЉЕНЕ НАЦИСТИЧКЕ ФЛОТЕ ИЗ ДУНАВА: Весић најавио да ће у наредној фази бити извађено 70 бродова (ФОТО)

foto: Fejsbuk

- U narednim mesecima izvadićemo 21 brod koji se već osamdeset godina nalaze na dnu Dunava na plovnom putu kroz Srbiju. U narednoj fazi biće izvađeno oko osamdeset brodova.

foto: Fejsbuk

 


Inače, nacisti su potopili ukupno oko 200 brodova, 1944. godine, kako bi zaustavili prodor sovjetske rečne flote u Dunav.

foto: Fejsbuk

 


Svaki brod koji bude izvađen prolazi detaljnu kontrolu uz demontažu eksplozivnih sredstava koja su ostala u njima. To traje desetak dana. Na slikama prvog broda vidi se koliko je ostalo eksplozivnih sredstava na brodovima. Sve se to nalazilo u Dunavu osam decenija.

Crvena armija je uklanjala neke od brodova kako bi oslobodila plovni put krajem 1944. godine, a potom i u proleće 1945. godine kako bi pojedine brodove osposobila za plovidbu u svojoj rečnoj flotili koja im je bila potrebna za završetak rata. Od tada, skoro osam decenija ništa nije rađeno sa vađenjem nemačke nacističke rečne flote.

Kada ovaj proces bude završen, omogućićemo javnosti da vidi deo potopljene nacističke flote koji već osam decenija otežava plovidbu na ovom delu Dunava - navodi se u objavi ministra Vesića.

BONUS VIDEO: GORAN VESIĆ SA PUTARIMA: Njima dugujemo čiste deonice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UMALO DA SE PORODIM! Urnebesno: Kako su Srbi ispratili nestvaran preokret košarkaša protiv Australije na Olimpijskim igrama