NA UPLATNICI OKO 6.000 DINARA VIŠE: Pojedine privatne predškolske ustanove opet povećale cenu boravka

B. Borisavljević

07. 08. 2024. u 13:02

VEĆ po tradiciji, pred početak nove školske godine, roditelji mališana koji idu u privatne vrtiće dobiju "čestitku" sa novim cenovnikom. Mamama i tatama već su počele da stižu obaveštenja, a poskupljenja su, u proseku, oko 6.000 dinara. Iako je Aleksandar Šapić, gradonačelnik Beograda, nedavno pozvao Udruženje privatnih predškolskih ustanova da donese odluku da se cena ne povećava, očigledno da to nije dalo rezultat.

НА УПЛАТНИЦИ ОКО 6.000 ДИНАРА ВИШЕ: Поједине приватне предшколске установе опет повећале цену боравка

Foto: Opština Voždovac

Udruženju privatnih predškolskih ustanova nije stiglo nijedno obaveštenje o planiranom povećanju cena usluga, ali to ne znači da ih nije bilo ili ih neće biti u narednom periodu, pošto vrtići nisu u obavezi da traže saglasnost.

- Niko nas nije obavestio da će povećati cenu, a nije ni dužan, jer je ta odluka u nadležnosti vlasnika ustanove - kaže Radmila Cvetinović, predsednica Udruženja privatnih predškolskih ustanova. - Poskupelo je sve, pa je logično očekivati da će neki poskupeti. Mi nismo izolovani, pa povećanje cena hrane, energenata i ostalih troškova, utiče na naše poslovanje.

Roditelji mališana koji idu u predškolsku ustanovu koja ima deset objekata u gradu bili su neprijatno iznenađeni kada im je stigla poruka iz vrtića da će od septembra boravak koštati 420 evra, skoro 50 evra više nego dosad. Od početka godine, ova predškolska ustanova je povećala cenu za 15.000, odnosno na 50.000 dinara. Dotacija iz gradske kase iznosi 33.000 dinara, a ostatak od 17.000 dinara plaćaju roditelji.

BROJKE

U glavnom gradu postoji 17 državnih predškolskih ustanova sa više od 300 objekata i više od 400 privatnih vrtića.

Statistika kaže da državne vrtiće pohađa više od 58.000 dece, dok je kod privatnika upisano oko 22.000 mališana.

Po zvaničnim izveštajima finansijskih službi, inflacija je u padu, pa je nejasno zašto su se vlasnici pojedinih privatnih obdaništa ponovo odlučili da povećaju cenu svojih usluga. Oni koje smo kontaktirali ne žele da pričaju javno. Kažu da imaju svoju računicu i da nije reč o povećanju cena, već o usklađivanju sa rastom troškova na malo. Navode da se to odnosi na nabavku namirnica za spremanje obroka, struje, zakupa prostora, materijalnih troškova, ali i plata vaspitača koje, s obzirom na to da u državnim obaništima iznose oko 100.000 dinara, moraju biti povećane i kod privatnika.

Bez odgovora je i pitanje kako se nekim vlasnicima privatnih vrtića isplati da roditelji plaćaju oko 5.000 dinara mesečno i ne koriguju cenu često, dok drugi, koji imaju mnogo više upisane dece, menjaju cenovnik više puta godišnje. U ovim slučajevima, bez obzira na subvencije grada, roditelji doplaćuju od 13.000 do 17.000 mesečno.

- Povećanje broja državnih vrtića jedino je rešenje za problem povećavanja cena privatnih obdaništa - izjavio je nedavno Aleksandar Šapić. - Od kada je Grad doneo odluku da poveća za 5.000 dinara subvencije za roditelje čija deca pohađaju privatne vrtiće i da roditeljima čija deca idu u osnovne i srednje škole da po 20.000 dinara za kupovinu udžbenika, i privatni vrtići i izdavači udžbenika podigli su cene. Zbog čega udruženje privatnih vrtića ne donese odluku da se ne povećava njihova cena.

Izmenama gradske odluke, od 1. decembra 2023. godine, subvencije iz gradske kase za mališane koji pohađaju privatne vrtiće su povećane na 33.000 dinara po detetu. Ostatak do pune cene plaćaju roditelji koji su dobili odbijenicu da nema mesta u državnom obdaništu. Novim pravilima predviđeno je da ovaj pun iznos subvencije dobije svako dete, bez obzira da li je išlo u vrtić dva ili 22 dana. Pre izmene odluke, dotacija koja se uplaćuje roditeljima zavisila je od broja dana koje je dete boravilo u vrtiću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NAJČEŠĆE SRPSKO PREZIME: Nije ni Petrović ni Nikolić - poreklo će vas iznenaditi, a nosi ga oko 150.000 ljudi