SREĐUJU I SPOMENIK PAŠIĆU: Pod nadzorom konzervatora, obnavlja se bronzana skulptura na trgu u centru prestonice

S.V.

08. 08. 2024. u 13:02

OBNOVA skulpture Nikole Pašića, na istoimenom trgu koji se uređuje nekoliko meseci, konačno je došla na red. Na popločanom delu oko spomenika postavljene su skele oko bronzane statue srpskog političara i vertikalnog postamenta, a stručnjaci su, uz nadzor konzervatora Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, već počeli da rade i očekuju da "umivanje" monumenta bude završeno do polovine septembra. Obnova košta 1,5 miliona dinara sa PDV.

СРЕЂУЈУ И СПОМЕНИК ПАШИЋУ: Под надзором конзерватора, обнавља се бронзана скулптура на тргу у центру престонице

Foto: N.Skenderija

Kako su nam rekli iz gradskog Sekretarijata za kulturu, koji finansira radove na spomeniku, u prvoj fazi restauracije skinuta je kamena obloga sa stepenastog dela postolja. Betonsko podnožje je očišćeno, a ploče kamene obloge su obeležene i prebačene u radionički prostor.

Foto: N.Skenderija

 

- Bronzana skulptura je u veoma dobrom stanju, a na njoj će se izvesti specijalizovani radovi na čišćenju od višegodišnje zaprljanosti sa nanošenjem završne zaštite - objašnjavaju za naš list u nadležnom sekretarijatu. - Posle čišćenja i konzervacije bronzane skulpture, srediće se kamene obloge, saniraće se oštećene kamene ploče, pripremiće se stepenasta betonska podnožja i montiraće se očišćene ploče. Takođe, ukloniće se oštećene i isprane fuge između kamenih ploča obloge sa ponovnim fugovanjem kompletnog postamenta.

Popločavanje kompletnog prostora

REKONSTRUKCIJA Trga Nikole Pašića počela je krajem februara i trebalo bi da bude završena krajem septembra. Radovi su podrazumevali uklanjanje stare fontane sa vodoskokom i gradnju nove koja će imati izgled nekadašnje, iz pedesetih godina prošlog veka.

Dosad su rekonstruisane hidrotehničke i elektroenergetske instalacije, popločan je gotovo ceo trg, biće postavljena moderna javna rasveta sa LED tehnologijom, urbani mobilijar

Na čeonoj strani vertikalnog dela postamenta osvežiće se postojeći uklesani natpis. Kad svi radovi budu završeni, kamene obloge postamenta spomenika biće premazane hidrofobnom i antigrafitnom zaštitom.

Spomenik Nikoli Pašiću, delo vajara Zorana Ivanovića, podignut je 1998, a godinu ranije trg u centru Beograda dobio je ime po velikom državniku. Visok je 4,2 metra i predstavlja Pašića u herojskom stavu, ispršenog, a okrenut je prema Domu Narodne skupštine Srbije. Poslednji put rekonstruisan je 2015. godine, jer su ploče sa postolja spomenika počele da otpadaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTKRIVEN PAKLENI PLAN OPOZICIJE I STRANIH AGENTURA: ŽELE VUČIĆEVU GLAVU NA BEOGRADSKOM MAJDANU!