U BARAJEVU PO ČOVEKU DNEVNO 700 LITARA VODE: Nenamenska potrošnja najdragocenije tečnosti ugrožava snabdevanje rubnih opština grada

S.V.

14. 08. 2024. u 13:30

ČIM živa u termometru pređe 35 stepeni Celzijusovih, na celoj teritoriji Beograda poveća se potrošnja vode. Najteže je u južnim, prigradskim delovima prestonice, gde gotovo ne prođe nijedno leto bez prekida u vodosnabdevanju i to zato što jedni nemilice troše dragocenu tečnost, dok su drugima suve česme. Kako kažu iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", situacija je najkritičnija u Barajevu jer se sada, umesto prosečnih 200 litara, dnevno troši čak 700 litara vode po stanovniku, i to isključivo zbog nenamenske potrošnje.

У БАРАЈЕВУ ПО ЧОВЕКУ ДНЕВНО 700 ЛИТАРА ВОДЕ: Ненаменска потрошња најдрагоценије течности угрожава снабдевање рубних општина града

Foto A. Stevanović

U nadležnom komunalnom preduzeću kažu da je nenamenska potrošnja prilikom koje se voda za piće koristi za zalivanje poljoprivrednih površina, rashlađivanje betonskih površina i punjenje bazena ugrozila je stabilnost sistema snabdevanja, dovela do kritičnog smanjenja zaliha u rezervoarskim prostorima na teritoriji Barajeva i ugrozila redovno snabdevanje vodom čitave opštine.

- Napominjemo da je sistem proizvodnje vode JKP "Beogradski vodovod" dovoljan da proizvede i veće količine vode od trenutne proizvodnje, ali da nijedan sistem ne može da dopremi dovoljne količine vode pri ovako ekstremnim potrošnjama na rubnim delovima grada - dodaju u JKP BVK.

Iako je proizvodnja vode na svim pogonima stabilna i iznosi više od 6.600 litara u sekundi, nadležni apeluju na potrošače da budu savesni jer je najveći izazov sada da se voda dopremi do najudaljenijih potrošača na rubnim delovima Beograda.

Više kvarova

- U svim ostalim delovima Beograda nema većih problema u vodosnabdevanju, osim u slučajevima kratkotrajnih zatvaranja zbog radova na otklanjanju kvarova - navode u "Vodovodu". - Trenutno imamo izuzetno povećan broj kvarova na vodovodnoj mreži, a sve raspoložive ekipe su neprekidno na terenu.

- Vode ima dovoljno. Trenutna proizvodnja je dovoljna da podmiri celokupne potrebe milionskog Beograda. U ovoj vremenskoj nepogodi susrećemo se sa nizom izazova i problema, napregnutošću sistema, pregrevanjem oprema i prostorija sa elektroopremom i uređajima, otežanim uslovima rada na terenu, te i hroničnim naporom radnika koji se izlažu suncu tokom rada na terenu - ističu iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija". - Još jednom apelujemo na potrošače i molimo ih za solidarnost i savesnost pri korišćenju vode za piće. Svakim nesavesnim korišćenjem vode ugrožava se sistem i dolazimo u situaciju da pojedini potrošači ostanu bez urednog vodosnabdevanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KULINARSKA UMETNOST: Put ka održivoj kulturi ishrane