BLOK A GOTOV DO JUNA 2025.: Rekonstrukcija zgrade Zavoda hitne medicinske pomoći teče po planu

B. Borisavljević

09. 09. 2024. u 14:36

ZGRADA Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, izgrađena 1957. godine, konačno je dočekala rekonstrukciju. Obnova i dogradnja zgrade započeta je u maju ove godine, 67 godina otkad se prvi put oglasila poznata sirena koju koriste vozila sa stručnim osobljem hitajući da ukažu pomoć bolesnima. Na gradilištu kod Mostarske petlje, radnici rade punom parom na bloku A, uprkos visokim temperaturama koje su ovog leta okovale prestonicu.

БЛОК А ГОТОВ ДО ЈУНА 2025.: Реконструкција зграде Завода хитне медицинске помоћи тече по плану

Foto: D. Milovanović

Stari objekat koji je sastavljen iz tri bloka A, B i C, biće kompletno rekonstruisan i nadograđen, a lekari i tehničari koji svakodnevno spasavaju živote Beograđana, dobiti najbolje uslove za rad. Iako su pre kopanja temelja urađena geološka istraživanja i elobarat, dok kašika bagera nije "zagrebala" prvi sloj zemlje, stena je bila nevidiva za inženjere. Njeno uklanjanje je malo usporilo radove na podzemnoj etaži, ali su se građevinski brzo vratili u "ritam" tako da se izgradnja bloka A odvija po planu i nema kašnjenja.

Za razliku od ostalih gradilišta, koja se prepoznaju po kranovima, na ovom ih nema, a i način gradnje je specifičan. Betonski delovi izlivaju se na drugom mestu, dovoze šleperima i postavljaju auto-dizalicama. Da bi dobio na vremenu, izvođač se odlučio za takav način izgradnje pošto je dobio saglasnost investitora, nadzora i korisnika. Za tri dana postavljeno je 29 stubova, visokih 16 metara, a svaki je težak 25 tona.

- Do sada je urađena podrumska etaža, pripremljen je teren za izradu konstrukcije i postavljeni su vertikalni elementi konstruktivnog prefabrikovanog sistema - kaže Ivana Đurić Bilić, arhitekta u Tehničkoj službi Zavoda za urgentnu medicinu Beograd. - Sledeće što nam predstoji je postavljanje horizontalne konstrukcije u više nivoa i, kao završni deo konstrukcije, nulta ploča - prizemlje.

MOLBA VOZAČIMA

Neđić je uputio molbu vozačima da, ukoliko je moguće, izbegavaju potez oko Mostarske petlje, pošto se stvaraju velike gužve. Tim pre, što je u neposrednoj blizini je i gradilište dečje bolnice "Tiršova 2".

Planirano je da blok A bude završen do juna sledeće godine. Betonska ploča u prizemlju će, umesto uobičajne prakse da bude prva biti urađena poslednja, pošto ne bi mogla da izdrži teške mašine natovarene betonskim konstrukcijama. Građevinski radovi trebalo bi da budu završeni u oktobru, posle čega će majstori raditi na unutrašnjosti.

- U prizemlju će biti garaža za 33 sanitetska vozila, automatska perionica sa četkama, radionica sa dve dizalice - navodi Milan Neđić, načelnik tehničke službe Zavoda za urgentnu medicinu Beograd. - Na spratu će se nalaziti edukativni centar, na drugom spratu će biti kol centar i prostorija administracije. Ovo je najvažniji deo budućeg projekta.

Neđić navodi da posle toga sledi rekonstrukcija objekta B, gde se sada nalazi kol-centar i odakle ekipe Hitne pomoći kreću na teren, odnosno objekta C, u kome je administrativna služba i radionica.

- Kada budu završeni i ovi objekti, tu će se nalaziti dečja i ambulanta za odrasle, oprema, garderobe sa 700 ormara, sobe za odmor medicinskog osoblja, ekonomat, restoran - kaže Neđić. - Nova Hitna pomoć prostiraće se na oko 12.000 kvadratnih metara, a planirano je da radovi budu gotovi u junu 2026. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ANKETA NOVOSTI Da li Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković Savić zaslužuju novi Piksijev poziv?