UPLATE DO 5. U MESECU: Više od dve trećine privatnih obdaništa se odazvalo pozivu Grada o finansiranju boravka

B. Borisavljević

12. 09. 2024. u 18:00

VIŠE od dve trećine vlasnika privatnih predškolskih ustanova odazvalo se pozivu Grada i zaključilo ugovor o finansiranju 100 odsto ekonomske cene boravka u vrtiću, saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu. Javni poziv je u toku, tako da oni koji se nisu još prijavili mogu to učiniti.

УПЛАТЕ ДО 5. У МЕСЕЦУ: Више од две трећине приватних обданишта се одазвало позиву Града о финансирању боравка

Foto N. Živanović

Kako se navodi u pozivu, privatna predškolska ustanova je dužna da izveštaj o prisutnosti deteta dostavi Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, od 25. u tekućem mesecu do 1. u narednom za prethodni mesec. Novac će vrtiću biti uplaćen do 5. u mesecu za prethodni mesec. Pravo učešća po Javnom pozivu imaju sve predškolske ustanove, čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice sa teritorije, koje poseduju akt o verifikaciji, izdat u nadležnom ministarstvu.

Izmenama gradske odluke od 1. decembra prošle godine, subvencije iz gradske kase za mališane koji pohađaju privatne vrtiće su povećane na 33.000 dinara po detetu. Ostatak do pune cene plaćaju roditelji. Novim pravilima predviđeno je da ovaj pun iznos subvencije dobije svako dete, bez obzira da li je išlo u vrtić dva ili 22 dana. Pre izmene odluke, dotacija koja se uplaćuje roditeljima zavisila je od broja dana koje je dete boravilo u vrtiću.

DODATNE USLUGE

U NEKIM privatnim vrtićima deca dobijaju dodatne usluge, kao što su kursevi jezika, umetničke školice, časovi sporta, pojedini nude boravak vikendom u večernjim satima - podseća Čamagićeva. - U tim obdaništima su veće cene opravdane dodatnim programima.

Procedura za privatne predškolske ustanove koje nisu zaključile ugovor sa Gradom predviđa da se subvencija uplaćuje na račun roditelja, koji zatim novac prosleđuju Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu.

Kao na početku svake školske godine, neki privatnici su iskoritili da ponovo podignu cene svojih usliga. Rekoreder je privatni vrtić koji je povećao cenu za neverovatnih 120 evra. Ali, nova cena je ispraznila ustanovu. Većina roditelja se dogovorila i decu upisala u drugo obdanište.

- Većina privatnika se zadržala u rangu ekonomske cene ili je potrebna mala doplata. Međutim, ima i onih koji su iskoristili veće subvencije i poskupeli - ocenjuje Aleksandra Čamagić, sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu. Do avgusta prošle godine Grad je u proseku po detetu izdvajao oko 18.500 za boravak u privatnim vrtićima, sada je to 33.000 dinara, bez umanjenja za dane kada dete ne ide u vrtić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POSLEDNJE REČI RUŽICE SOKIĆ: Glumačka diva na samrti izustila samo jednu želju