ČISTIJI VAZDUH U UČIONICAMA: Grad ponovo raspisao tender za kupovinu prečišćivača za obrazovne ustanove

B.B.

21. 10. 2024. u 12:35

GRAD Beograd je ponovo raspisao tender za kupovinu prečišćivača vazduha za sve vrtiće, osnovne i srednje škole u prestonici.

ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ У УЧИОНИЦАМА: Град поново расписао тендер за куповину пречишћивача за образовне установе

Foto D. Milovanović

Kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, predviđena je nabavka 11.500 prečišćivača vazduha za prostor od minimalno 60 metara kvdartanih.

Među potrebnim uslovima je i da uređaji imaju PM senzore, WiFi konekcije i aplikacije, kao i da troše maksimalno 50 vati. Rok za prijavu 15. novembar. Prečišćivače su dosad, uglavnom, plaćali roditelji, oni koji su uspeli da se dogovore u okviru odeljenskih zajednica. Ovi uređaji će biti postavljeni u oko 12.000 prostorija gde borave deca, u 318 vrtića, 202 osnovne i 87 srednjih škola.

KUPOVALI I RODITELjI

U VEĆINI predškolskih ustanova, ove aparate za filtriranje vazduha kupili su roditelji. Kada su to radili, jedan roditelj bi, kao predstavnik, potpisao ugovor o donaciji sa vrtićem. Ugovori su uglavnom bili koncipirani tako da su mame i tate odgovorni za održavanje prečišćivača i zamenu filtera, što će važiti sve dok među vrtićku i školsku decu ne stignu aparati koje kupuje Grad.

Prema podacima od kraja 2022. godine, u glavnom gradu od ukupno 415 obdaništa, 96 koristi prečišćivače vazduha.

Javna nabavka za prečišćivače sprovedena je i prošle godine. Tender je raspisao Grad, a nakon završetka procedure, posao je poveren kompaniji "Cepter internacional". Vrednost tada dodeljenog ugovora bila je 275,2 miliona dinara sa PDV-om. Međutim, zbog manjka novca ova nabavka je u maju obustavljena. U obrazloženju odluke je pisalo da je nakon sprovedenog postupka javnog otvaranja ponuda, izvšenog pregleda i stručne ocene, Komisija za javnu nabavku bila mišljenja da se nisu ispunili uslovi za dodelu ugovora, odnosno - nabavka se obustavlja zbog nedostatka finansijskih sredstava potrebnih za preuzimanje finansijskih obaveza.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVAK KAO ŠEIK: Đoković obukao tradicionalnu arapsku nošnju, izazvao reakcije na internetu (FOTO)