POMOĆ U KUĆI ČEKA OKO 1.000 BEOGRAĐANA: Veliko interesovanje u prestonici za uslugu gerontodamaćica

B. Borisavljević

28. 10. 2024. u 06:30

NA listi čekanja Gerontološkog centra za usluge gerontodomaćice trenutno je blizu hiljadu zainteresovanih. Prema podacima od 30. septembra, 921 korisnik čeka da dobije pomoć u održavanju higijene domaćinstva, kuvanju ručka, odlaska u prodavnicu, plaćanju računa, kupovini lekova.

ПОМОЋ У КУЋИ ЧЕКА ОКО 1.000 БЕОГРАЂАНА: Велико интересовање у престоници за услугу геронтодамаћица

Fozo: V. N.

 Iako Gerontološki centar organizuje obuku, malo je zainteresovanih, pre svega zbog male zarade koja iznosi oko 48.000, iako jedna osoba vodi brigu od tri-četiri starija lica.

U Gerontološkom centru kažu da je glavnom gradu potrebno 660 gerontodomaćica da bi sve funkcionisalo, a nedostaje ih 65. One koje su na "spisku" brinu o 2.400 starijih sugrađana u 17 gradskih opština. Svaka zaposlena koja sklopi ugovor sa centrom besplatno pohađa obuku i stiče licencu. Za gerontodomaćice, koje su pod ugovorom svake druge godine su oranizovani besplatni sistematski pregledi, a jednom godišnje grad Beograd isplaćuje solidarnu pomoć koja je oko 41.000 din za sve zaposlene, bez obzira da li su pod ugovorom ili u stalnom radnom odnosu.

Radno vreme

Usluge "pomoći u kući" obezbeđuju se starijim sugrađanima, u cilju zadovoljavanja svakodnevnih osnovnih životnih potreba. Svrha je podrška korisnicima u očuvanju i unapređenju kvaliteta života.

"Radno vreme" kod jednog korisnika je do dva sata dnevno radnim danom, tri ili pet dana u toku nedelje.

Da bi neko dobio pravo na "pomoć u kući", kako je naziv ove usluge, potrebno je najpre odobrenje Gradskog centra za socijalni rad. Po davanju saglasnosti, nadležni centar za socijalni rad šalje odobren zahtev Gerontološkom centru. Po prijemu zahteva, stručni radnik radi procenu korisnika u roku od 15 dana. Tokom prijemne procene, na osnovu neposrednog razgovora sa korisnikom ili zakonskim zastupnikom, procenjuje se stav i njegova očekivanja od ove usluge, podobnost lica za dobijanje pomoći u kući, kao i mogući rizici.

Nakon završene prijemne procene, stručni radnik, na osnovu kriterijuma, upisuje lice na jedinstvenu evidencionu listu. Kada se steknu neophodni uslovi, korisnik se obaveštava o datumu otpočinjanja usluga, kada počinje i njegova procena, koja traje do deset dana. Obaveze geronto-domaćice su pomoć u ishrani, održavanju higijene stana, zagrevanju prostorija, zadovoljavanju socijalnih, kultruno-zabavnih i drugih potreba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NESTVARNI NIKOLA JOKIĆ: Denver i Klipersi odigrali meč za infarkt, a o igri Srbina će se pričati (VIDEO)