POSLE GUBITKA IZBORA PODELILI 119 STANOVA: Dali 25 miliona evra pozajmica i oko 20.000 kvadrata stambenog prostora

V. K.

18. 09. 2021. u 09:11

NACIONALNI savet za borbu protiv korupcije na visokom nivou prikupio je i analizirao dokumentaciju u vezi sa stambenom politikom prethodne vlade koju je predvodio Duško Marković (DPS).

ПОСЛЕ ГУБИТКА ИЗБОРА ПОДЕЛИЛИ 119 СТАНОВА: Дали 25 милиона евра позајмица и око 20.000 квадрата стамбеног простора

Foto Vlada Crne Gore

Došlo se do informacije o podeli 25 miliona evra kredita, oko 20.000 metara kvadratnih stambenog prostora u poslednjih desetak godina i 4,6 miliona evra u poslednje tri godine.

- Reč je o 580 ljudi, koji su dobili stanove ili kredite, od toga je najmanje 175 funkcionera i 405 državnih službenika i nameštenika - saopšteno je iz Vlade Zdravka Krivokapića.

Funkcionerima su, kako navode u Vladinom saopštenju, dodeljeni stanovi bez kriterijuma i bez oglašavanja, a dokumentacija je označena stepenom tajnosti "interno". Ukazano je i da je Nacionalni savet utvrdio da je Vlada davala sudijama, tužiocima i sudijama Ustavnog suda stanove i kredite suprotno Zakonu o održavanju stambenih zgrada. Takođe, pronađen je podatak da je nakon promene vlasti na parlamentarnim izborima 30. avgusta prošle godine, dok je prethodna vlada bila u tehničkom mandatu, podeljeno 119 državnih stanova i time državna imovina značajno oštećena!

U izveštaju je navedeno i da je Savet primio 40 prijava koje su dostavili građani ili nadležni državni organi, a stručnom telu su se direktno obratila tri zviždača koji imaju detaljnije informacije o predmetima u nadležnosti saveta, kao i više drugih osoba.

Ogorčenje tadašnje opozicije i nevladinog sektora i javnosti bilo je ogromno kada se videlo da na listi dobitnika stanova velika većina ima rešeno stambeno pitanje. Tako su stanove ili povoljne kredite dobili i neki koji imaju po dva stana ili dve kuće! A neki su već jednom ili dva puta dobili takvu pomoć od države. Skandalozno je što su ovi funkcioneri u to vreme imali plate i do nekoliko hiljada evra, odnosno mnogo veće od običnih građana i plaćali su mnogo manje rate od tih istih građana, dok čak i do 80 odsto kredita nisu morali da vrate! Uz ove apsurde nadovezuje se još jedan, a to je da je Vlada na ovaj način stambeno zbrinula gotovo sve čelnike sudstva i tužilaštva, granu vlasti koja bi trebalo da je kontroliše. Stanove su dobili i neki ministri koji su članovi Komisije za stambena pitanja koja deli ove stanove!

I MUŽEVI ZBRINUTI!

MUŽEVI čije supruge su pokrivale značajna mesta u izvršnoj vladi takođe su se "očešali" o darove. I oni su stambene kredite dobili iako imaju krov nad glavom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)