MODERNIZACIJA HERCEGNOVSKE LUKE ŠKVER: Instaliran video nadzor i meteorološka stanica

V.V.

30. 11. 2021. u 16:12

U okviru projekta "Razvoj nautičkog turizma i promocija regionalnih luka – REGLPORTS" u hercegnovskoj gradskoj luci podstavljena je nova meteorološka stanica i sistem video nadzora.

МОДЕРНИЗАЦИЈА ХЕРЦЕГНОВСКЕ ЛУКЕ ШКВЕР: Инсталиран видео надзор и метеоролошка станица

Foto: V.V.

Projekat je podržan na Prvom pozivu INTERREG IPA programa prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru 2014-2020, koji finansira Evropska unija. Vrednost projekta REGLPORTS je 160 hiljada evra, od čega je 40 hiljada izdvojeno za ugradnju sistema video nadzora i nove meteorološke stanice.

Direktor Agencije za gazdovanje lukom Škver, Božo Ukropina, informiše da je instalirana  kvalitetna oprema za monitoring i video nadzor, čime je pokriveno 95 odsto akvatorijuma luke Škver. U završoj fazi je i postavljanje male meteorološke stanice, koja će pružati neophodne parametre korisnicima usluga u gradskoj luci i nautičarima koji stižu iz regiona i sveta.

- Ovo će umnogome olakšati praćenje događaja na području naše luke, imaćemo bolji pokazatelj uplovljavanja i isplovljavanja, sigurnosti plovidbe i boravka u luci, brže ćemo reagovati u slučaju nekog ekscesa, sve će biti na mnogo višem nivou. Ovo je  veliki pomak za našu malu luku, rekao je Ukropina i zahvalio Kancelariji za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, koja im je bila podrška od početka realizacije projekta.

Novi video nadzor podrazumeva 12 kamera koje snimaju istovremeno i  arhiviraju snimke do maksimalno 4 meseca.

Ukropina ističe da je ovo  samo jedan u nizu projekata koji će biti realizovani u Gradskoj luci  u cilju unapređenja rada.

Intereg IPA program prekogranične saradnje „Italija-Albanija-Crna Gora" uspostavljen je radi pružanja dodatne podrške IPA saradnji u regionu južnog Jadrana kroz podsticanje pametnog, inkluzivnog i održivog razvoja. Cilj programa je da olakša razmenu znanja i iskustva među korisnicima u tri zemlje, razvija i primenjuje pilot akcije, meri izvodljivost novih politika, proizvoda i usluga  i podržava  investicije. Predsednik  hercegnovske Skupštine opštne Ivan Otović,  ovenio je takođe da je projekat koji je realizovala Agencija za gazdovanje lukom Škver od velikog je značaja za njen rad, ali i za ljude koji su učestvovali u njegovoj realizaciji.

Gradska luka je iz sedamdesetih godina 19. veka. Kameni lukobran dug je oko 200 metara. U današnjem obliku luka  funkcioniše od 2005. Godine. Nautičari su uglavnom zadovoljni uslovima koje ovde imaju  pa su i rezultaati poslovanja bili dobri do vremena korone koja ih je značajno umanjila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)