MILO I ZDRAVKO U PROBLEMU: Predsednik i premijer najveći gubitnici izbora održanih u tri crnogorske opštine

V. K. - M. S.

08. 12. 2021. u 08:38

AKO je suditi po rezultatima lokalnih izbora u Mojkovcu, Cetinju i Petnjici najveći gubitnici su predsednik Crne Gore i lidr DPS-a Milo Đukanović i premijer Zdravko Krivokapić.

МИЛО И ЗДРАВКО У ПРОБЛЕМУ: Председник и премијер највећи губитници избора одржаних у три црногорске општине

Foto Vlada CG/S. M.

Prvom se osulo biračko telo u sve tri opštine, dok drugi kroz listu "Ne damo Mojkovac" i dva osvojena mandata takođe nije slavno prošao.

Politički analitičar Boško Vukićević i nekadašnji savetnik aktuelnog predsednika Vlade smatra da su nakon ovih izbora Milo i Zdravko - delegitimisani!

- Krivokapić je osvojio svega šest odsto glasova. Ne može se sa tolikim poverenjem biti premijer imajući u vidu da politička situacija u Mojkovcu prilično precizno odslikava onu na državnom nivou, kaže Vukićević, ističući da je opšti utisak sa izbora u tri opštine - sunovrat DPS-a.

- U svakoj od tri opštine su nazadovali. I to je izuzetno značajan podatak jer, imajući u vidu veoma loše rezultate izvršne vlasti u prethodnih godinu dana u procesu demontaže nakaradnog sistema nije došlo do konsolidacije DPS-a. Naprotiv! Danas možemo slobodno reći da je DPS prošlost.

Nedoumica je ostalo Cetinje, jer po mišljenju lidera Demokratske Crne Gore Alekse Bečića, i u prestonici moglo bi se desiti da DPS ostane "kratkih rukava".

- Četiri liste koje su bile opozicija osvojile su ubedljivu većinu - 18 odborničkih mandata. Radi se o Demokratama, Građanskom pokretu URA, Staroj gardi i Socijaldemokratskoj partiji. Odgovor Cetinjana bio je potpuno jasan. DPS je doživeo veliki pad u tom gradu. Ako se svi budu držali onoga što su četiri godine zastupali u Parlamentu, a to je da je Cetinju potrebna promena, lako će ispoštovati volju građana, kategoričan je Bečić. - Oni su dali snagu da opozicija bude nova vlast u prestonici i ne vidim razloga da tako ne bude.

Izbori u tri crnogorske opštine održali su se pod tenzijama oko opstanka aktuelne Vlade Crne Gore. I vladajuća većina, ali i opozicija, smatraju da su u izvršnoj vlast promene preko potrebne.

Iz Građanske inicijative "21. maj" poručili su juče da će formiranje vlasti u Cetinju i Petnjici dodatno pokazati u kojoj meri su državotvorne stranke spremne da nacionalne interese stave iznad partijskih.

DAMJANOVIĆ: INERTNOST VLADE

DA je vlada bila aktivnija i odgovornija prema očekivanjima građana Crne Gore proces raspada organizovane kriminalne grupe DPS bio bi već završen, smatra politički analitičar Igor Damjanović. - Žalosno je da u trećoj deceniji 21. veka nebuloze o ugroženosti države od velikosrpske hegemonije i petparačke horor priče o povampirenju duha kralja Aleksandra Karađorđevića, imaju prioritet u odnosu na životne i egzistencijalne probleme.

POZIV

BRZO ću pozvati partije pobednike na izborima radi dogovora o formiranju vlasti, pri čemu je najbitnije ispoštovati izbornu volju građana. Građani Mojkovca su glasanjem jasno stavili do znanja ko za njih predstavlja novu vlast, i na nama je da samo ispoštujemo njihovu volju i da je na demokratskim principima što pre formiramo, kaže nosilac liste pobedničke koalicije "Za budućnost Mojkovca - DF-SNP" Vesko Delić, koga je lider DF Andrija Mandić najavio kao novog predsednika Opštine Mojkovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima