MILO ĐUKANOVIĆ U CENTRU NOVE AFERE: DPS skriva donatore?

V. K.

27. 12. 2021. u 10:00

PRED Upravnim sudom Crne Gore u toku su postupci da Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) dobije podatke kako su partije primale i trošile novac.

МИЛО ЂУКАНОВИЋ У ЦЕНТРУ НОВЕ АФЕРЕ: ДПС скрива донаторе?

Foto: EPA

Evropska komisija je godinama u izveštajima o napretku Crne Gore u evropskim integracijama sugerisala ovdašnjim institucijama da afere "Koverta" i "Snimak" dobiju pravni epilog, upravo zbog sumnjivih transakcija uoči i za vreme parlamentarnih izbora.

Iz ove NVO saopštili su da je DPS tokom 2019. i izborne 2020. godine iz državne kase prihodovala 6,1 milion evra, dok su podaci o njihovom trošenju tek delimično dostupni. Ukazuju da za taj period DPS nije objavilo nijedan podatak koji se odnosi na poslovanje preko blagajne, odnosno plaćanje u gotovom novcu. Navode da je ova partija za posmatrane dve godine iz državnog budžeta dobila 4,3 miliona, dok je još oko 1,8 miliona evra uplaćeno iz budžeta lokalnih samouprava.

- Nije odgovoreno na preko 100 zahteva za slobodan pristup informacijama koje je MANS podneo DPS-u u minule dve godine, namerno brišući podatke o odlivima (troškovima), ali i o prilivima na žiro račune ove partije. Tako su za prošlogodišnje parlamentarne izbore kompletni podaci bili dostupni tek za 13 odsto transakcija - navodi Dejan Milovac, jedan od članova istraživačkog tima.

On podseća da je DPS iz izvoda svojih računa uklanjala i podatke o svojim donatorima, što je ova partija počela da radi nakon što je MANS otkrio više različitih šema za unošenje sumnjivog novca u zvanične fondove izbornih kampanja. MANS je prethodno otkrio mehanizam u kome se putem takozvanih posrednika u formi donacije novac nepoznatog porekla uplaćivao na žiro račune DPS-a.

Tako su DPS pomagali radnici podgoričkih javnih preduzeća, socijalni slučajevi sa Vrela Ribničkih i iz Berana, ali i visoki funkcioneri te partije kroz unapred dogovorenu dinamiku.

PODACI do kojih smo do sada došli pokazuju da su kompletne informacije o svom poslovanju dostavile tek četiri od 17 političkih partija - Demokratska Crna Gora, Forca, Bošnjačka stranka i Demos. Sa druge strane, Pokret za promjene i Socijaldemokrate koje su tokom 2019. i 2020. godine iz budžeta prihodovale 1,8 miliona evra nisu dostavile nijedan podatak o svom finansijskom poslovanju, podsetio je Milovac

S druge strane, iz DPS-a odbacuju ove navode MANS-a, tvrdeći da su sve izveštaje i dokumentaciju o finansijskom poslovanju u protekle dve godine i u predviđenom roku, poštujući zakone, dostavljali i Agenciji za sprečavanje korupcije i Državnoj revizorskoj instituciji.

Naglašavaju da su u potpunosti poštovali sve odredbe Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja.

- O tome govore i izveštaji o reviziji za 2019. i prošlu godinu od DRI u kojima su data pozitivna mišljenja na godišnje finansijske izveštaje i pravilnosti rada - navodi se u reagovanju.

BONUS VIDEO: Ovako je Marinika Tepić hvalila Vučića

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

NAJATRAKTIVNIJA HRVATICA BESNA: E, baš idem!