BROJI SE SITNO DO VEĆE PLATE: Po oceni analitičara, "Evropa sad" ozbiljan reformski zahvat, ali vlast krenula od kraja

Z.Z.

27. 01. 2022. u 16:15

SAMO pet dana deli zaposlene da po Programu "Evropa sad" prime veće zarade. Oni koji su do sada primali minimalac od 250 dobiće 450, dok će prosečna zarada iznositi 700 evra.

БРОЈИ СЕ СИТНО ДО ВЕЋЕ ПЛАТЕ: По оцени аналитичара, Европа сад озбиљан реформски захват, али власт кренула од краја

Foto Vlada CG

Međutim ni dalje ne jenjavaju sumnje i kritike na račun tog vladinog projekta.

U trenutnim političkim previranjima kada se očekuje izglasavanje nepoverenja vladi Zdravka Krivokapića, potencijalno formiranje manjinske izvršne vlasti ili pak tehničke vlade do novih izbora, sve češće se pominje hoće li "Evropa sad" biti primenjena kako je i zamišljeno. Zasada iz manjinskih stranaka poručuju da što god se desi nijedna partija neće moći da zaustavi realizaciju. S druge strane iz SNP-a kažu da će vreme pokazati održivost programa, dok ga opozicione stranke poput DPS-a i SDP-a ocenjuju od početka neodrživim.

Cilj programa je da se poveća životni standard građana, smanji siva ekonomija i podstakne zapošljavanje. Vasilije Kostić, ekonomski analitičar, ocenjuje da je izvršna vlast krenula s kraja, odnosno od povećanja zarada. Prema njegovoj proceni, što je preporučivao i MMF najbolje rešenje bila bi fazna primena. Prvo prihodi, pa korekcija poreza i doprinosa i na kraju u poslednjoj fazi povećanje plata.

- "Evropa sad" je ozbiljan reformski zahvat i bila je razumna fazna primena. Zanemario je ono osnovno, a to je produktivnost. Poboljšanje životnog standarda moguće je jedino kroz rast produktivnosti, koja postavlja granice održivog rasta plata i povrata na kapital.

Vasilije Kostić, Foto Vlada CG

Takođe, jedan od ciljeva je rast zaposlenosti, ali po mojoj oceni desiće se suprotno primena programa generisaće rast nezaposlenosti. Da bi jedan poslodavac zapošljavao nove radnike njemu nije dovoljno smanjenje opterećenja, odnosno doprinosa, na plate već da ostvare novu vrednost pa su im potrebni novi radnici - prokomentarisao je Kostić.

Foto Arhiva Novosti

Sindikalni predstavnici očekuju da nijedna stranka neće imati hrabrosti da ospori realizaciju Programa "Evropa sad".

- Ko god bude na vlasti nadamo se da će dati maksimum da program živi. Iskreno mislim da kako god da se završi ova uzavrela politička situacija, definitivno mislim da ova ili neka druga Vlada neće imati hrabrosti da odustanu od programa "Evropa sad" - poručio je Srđa Keković, generalni sekretar Unije slobodnih sindikata.

Srđa Keković, Foto IDS

MANjI BROJ PRIJAVLjENIH "UCENA"

GENERALNI sekretar Unije slobodnih sindikata, Srđa Keković istako je i da se smanjuje broj prijava zaposlenih kojima poslodavci nude anekse ugovora o radu na pola radnog vremena, te da traže povraćaj 100 ili 150 evra nakon isplate minimalca u februaru. Sa druge strane iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je da je od početka meseca pristiglo 40 prijava koje se obrađuju u nadležnoj inspekciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)