HLADNA I GLADNA ZIMA ZA PENZIONERE: Na severu 20.000 korisnika fonda PIO na rubu, upozoravaju iz NVO "Euromost"

M. S.

29. 01. 2022. u 06:34

PREMA istraživanjima NVO "Euromost" više od 20.000 penzionera sa severa Crne Gore se trenutno nalazi na ivici gladi.

ХЛАДНА И ГЛАДНА ЗИМА ЗА ПЕНЗИОНЕРЕ: На северу 20.000 корисника фонда ПИО на рубу, упозоравају из НВО Еуромост

Foto N. Živanović

Ovo je za "Novosti" saopštio izvršni direktor pomenute nevladine organizacije iz Bijelog Polja, Almer Mekić, koji ističe da je to osnovni razlog da im se ti ljudi svakodnevno obraćaju za pomoć. On je najavio i masovne proteste i izlazak na ulicu, bez obzira što zbog ličnog i dostojanstva svojih porodica to do sada nisu radili, očekujući da odgovorni konačno na pravi način reše njihov status.

Kako kažu iz "Euromosta", najstarijim građanima je dojadilo ponašanje "donosioca odluka u Crnoj Gori kojima je važnije ko će doći u Vladu, od stanja u kojem im se nalaze građani na severu države, posebno penzioneri".

- Neko je izgleda zaboravio, da su cene posebno prehrabrenih proizvoda skočile od 50 do 100 odsto, a da su penzije ostale iste, što se vidi i po statističkim pokazateljima iz novembra 2021. godine, kao i prethodnih godina, gde su penzionerima penzije u proseku ostale iste, bez obzira na velika poskupljenja prehrabrenih i drugih proizvoda.

Napominjemo, da je prema statistici na severu 28.949 penzionera. Penzije su im u proseku 200 evra manje u odnosu na one koje primaju "kolege" iz razvijenijeg dela Crne Gore, što govori i o tome kakav su imali status tokom radnog veka - podsećaju iz "Euromosta".

Foto NVO "Euromost"

Prema brojkama kojima raspolažu u ovoj nevladinoj organizaciji, najniže penzije u Crnoj Gori su 147 evra i najviše njihovih korisnika živi u opštinama na severu Crne Gore. O koliko malim primanjima je reč najbolje se vidi iz podatka da su u Petnjici, Gusinju i Rožajama, penzije u proseku od 169 evra do 213 evra.

- Još jednom postavljamo svim donosiocima odluka i na državnom i na lokalnom nivou pitanja: Jeste li svesni da imate 20.000 gladnih penzionera na severu Crne Gore, koji se spremaju za ulicu? Jeste li svesni da vam se spremaju socijalni nemiri, da je sever ušao u tešku gladnu i hladnu zimu, ako niste, koristimo priliku da vam na to ukažemo, pa vidite šta vam je činiti - kažu iz "Euromosta".

Prosek 200 evra

PREMA podacima kojima raspolažu u "Euromostu", na severu Crne Gore, najveći broj penzionera je u Bijelom Polju, njih 7.409. U Pljevljima ih je 6.645 i Beranama 4.929. Statistika kaže, da je na celom severu više od 29.000 penzionera, čija su primanja u proseku oko 200 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)