PRETNJE ISPRAZNILE ŠKOLE: Serija lažnih dojava o bombama - hibridni rat ili realno ugrožena bezbednost

S. ĐOKIĆ

02. 04. 2022. u 08:38

CRNOGORSKU javnost juče su uznemirile dojave o navodno postavljenim bombama. Preteću poruku navodno potpisuje ekstremistička organizacija "Muška država", čiji je osnivač Vladislav Pozdnjakov, a stigla je mejlom na nekoliko adresa.

ПРЕТЊЕ ИСПРАЗНИЛЕ ШКОЛЕ: Серија лажних дојава о бомбама - хибридни рат или реално угрожена безбедност

OŠ "Marko Miljanov" u Bijelom Polju, Foto M. Sekulović

Tako su se među primaocima našli Glavni grad, Vlada, MUP i bjelopoljska Osnovna škola "Marko Miljanov", zbog čega je oko 10 sati evakuisana. Evakusiane su i podgoričke škole "Radojica Perović" i "21. maj", ali ne na osnovu direktno upućenih pretnji, već zbog neposrednih saznanja o postojanju pretećeg mejla.

U pretećoj poruci se zahteva promena vlasti u Crnoj Gori i smena rukovodstva u Agenciji za nacionalnu bezbednost ili će u suprotnom, kako se navodi, "dići škole u vazduh".

- U kontaktu s MUP naložili smo direktorima škola da postupaju po preporukama službenika Ministarstva unutrašnjih poslova. Ukoliko oni nađu za neophodno da se prekinu časovi, prekinuće se - kazao je Dejan Cvijanović iz Ministarstva prosvete.

Inače, Uprava policije i tužilaštvo danima pokušavaju da otkriju ko stoji iza serije poziva, pretećih mejlova i da li je u pitanju hibridni, specijalni rat ili možda i realna pretnja po bezbednost stanovnika.

Vladislav Pozdnjakov, Foto Fejsbuk

Pozdnjakov je u jednom periodu boravio u Crnoj Gori, ali je MUP juče saopštio da, prema njihovim informacijama, više nije u zemlji. Pozdnjakova smo kontaktirali preko jedne društvene mreže. Tvrdi da nema veze sa jučerašnjim pretnjama. Crnoj Gori ne želi zlo i sve je to, kaže, delo njegovih neprijatelja.

- Ako crnogorski mediji ne prestanu da lažu u mom pravcu i ne prestanu da mi pripisuju ono što nisam uradio, moraću na sud! Ne radim više ništa. Odrastao sam i ne pravim detinjaste šale - kazao je Pozdnjakov.

I pored ovih reči, Pozdnjakova koji se danas, prema njegovim tvrdnjama nalazi u Podgorici, istražitelji ne isključuju kao osumnjičenog.

Hitna sednica

- Opšte rasulo i ćutanje u bezbednosnom sektoru, obavezuju me da hitno zakažem sednicu Odbora za bezbednost, a povodom dojava o postavljenim bombama u crnogorskim gradovima - napisao je Milan Knežević, jedan od lidera DF i predsednik Odbora za bezbednost, na svom tviter-nalogu.

REAGOVANjA SNP I DPS

POVODOM incidenta reagovale su SNP I DPS. IZ SNP pozvali su nadležne institucije da učine sve kako bi se pronašli i procesuirali oni koji su uzbunili crnogorsku javnost i poručili da su deca nešto najsvetije i najvrednije i da se ne sme dozvoliti da se preko njihovih leđa prelamaju bilo kakvi događaji unutrašnjeg ili međunarodnog karaktera. Po mišljenju Predraga Boškovića iz DPS, aktuelni događaji su posledica rasula u sektoru bezbednosti, sa posebnim akcentom na Agenciju za nacionalnu bezbednost i Dejana Vukšića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo