KONTAMINIRANO ZEMLJIŠTE JOŠ OSTAJE U BIJELOJ: Španija povukla dozvole za izvoz i zbrinjavanje

V.V.

20. 05. 2022. u 17:16

OKO 50 hiljada tona kontaminiranog zemljišta na prostoru nekadašnjeg brodogradilšta ostaje u Bijeloj jer kompanija Valgo nije obezbedila dozvolu za izvoz i konačno zbrinjavanje.

КОНТАМИНИРАНО ЗЕМЉИШТЕ ЈОШ ОСТАЈЕ У БИЈЕЛОЈ: Шпанија повукла дозволе за извоз и збрињавање

Foto: V.V.

Španske vlasti povukle su dozvole a uz to su zatražile da se ranije uvezene količine vrate u Crnu Goru. Objašnjeno je da oni smatraju da je reč o ilegalnom transportu, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine. Početkom ove godine Agencija je posredstvom Vlade Crne Gore potpisala Amandman kojim je omogućena garancija i zadržavanje finansijskih sredstava koja će biti aktivirana u slučaju da kompanija Valgo SA, Francuska ne ispuni obaveze iz Ugovora.

-Tada je, kompanija Valgo dostavila Vladi Crne Gore i Agenciji za zaštitu životne sredine dinamički plan radova, i kao rezultat, u veoma kratkom roku, tj. već u naredna dva meseca imali smo tri izvezena broda, dva broda natovarena gritom i jedan kontaminiranim zemljištem. Time je, konačno, nakon gotovo 40 godina, izvezena kompletna količina grita iz brodogradilišta Bijela. U međuvremenu, španske vlasti su informisale, da je dozvola u vezi kontaminiranog zemljišta povučena, iz razloga neovlašćene količine i prevoznika. Zatražili su i povraćaj kontaminirane zemlje u Crnu Goru jer smatraju da se radi o ilegalnom transportu, saopštili su iz Agencije.

kako navode, Tokom već realizovanih aktivnosti Agencija za zaštitu životne sredineispoštovala je svu zakonsku proceduru, kao i Bazelsku konvenciju, a dozvola je povučena, zbog izvoznika na koga glasi dozvola.

- I pored tog Agencija je stupila u komunikaciju sa španskim vlastima, što je doprinelo konačnom zbrinjavanju kompletne uvezene količine grita i 7,5 hiljada tona kontaminiranog zemljišta na deponiji u Sevilji.

Na prostoru nekadašnjeg Brodogradilišta u Bijeloj ostalo je oko 50 hiljada tona kontaminiranog zemljišta, za koje, izvoznik, francuska kompanija Valgo nije obezbedila dozvolu za izvoz i konačno zbrinjavanje.

Epilog je da radovi na remedijaciji lokacije Brodogradilišta neće biti završeni dok traje projekat "Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje" koji je definisan aneksom Ugovora. To je potvrđeno i tokom misije Svetske banke održane od 11. do 14. aprila.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine saopštili su da u stalnoj komunikaciji sa svim partnerima u ovom projektu te da postoji više održivih predloga za prevazilaženje problema. Organizovan je i sastanak sa investitorom „Adriatik 42", i dogovoren zajednički plan čija realizacija neće ugroziti niti usporiti početak investicije i planiranih aktivnosti u brodogradilištu Bijela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)