KONTAMINIRANO ZEMLJIŠTE JOŠ OSTAJE U BIJELOJ: Španija povukla dozvole za izvoz i zbrinjavanje

V.V.

20. 05. 2022. u 17:16

OKO 50 hiljada tona kontaminiranog zemljišta na prostoru nekadašnjeg brodogradilšta ostaje u Bijeloj jer kompanija Valgo nije obezbedila dozvolu za izvoz i konačno zbrinjavanje.

КОНТАМИНИРАНО ЗЕМЉИШТЕ ЈОШ ОСТАЈЕ У БИЈЕЛОЈ: Шпанија повукла дозволе за извоз и збрињавање

Foto: V.V.

Španske vlasti povukle su dozvole a uz to su zatražile da se ranije uvezene količine vrate u Crnu Goru. Objašnjeno je da oni smatraju da je reč o ilegalnom transportu, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine. Početkom ove godine Agencija je posredstvom Vlade Crne Gore potpisala Amandman kojim je omogućena garancija i zadržavanje finansijskih sredstava koja će biti aktivirana u slučaju da kompanija Valgo SA, Francuska ne ispuni obaveze iz Ugovora.

-Tada je, kompanija Valgo dostavila Vladi Crne Gore i Agenciji za zaštitu životne sredine dinamički plan radova, i kao rezultat, u veoma kratkom roku, tj. već u naredna dva meseca imali smo tri izvezena broda, dva broda natovarena gritom i jedan kontaminiranim zemljištem. Time je, konačno, nakon gotovo 40 godina, izvezena kompletna količina grita iz brodogradilišta Bijela. U međuvremenu, španske vlasti su informisale, da je dozvola u vezi kontaminiranog zemljišta povučena, iz razloga neovlašćene količine i prevoznika. Zatražili su i povraćaj kontaminirane zemlje u Crnu Goru jer smatraju da se radi o ilegalnom transportu, saopštili su iz Agencije.

kako navode, Tokom već realizovanih aktivnosti Agencija za zaštitu životne sredineispoštovala je svu zakonsku proceduru, kao i Bazelsku konvenciju, a dozvola je povučena, zbog izvoznika na koga glasi dozvola.

- I pored tog Agencija je stupila u komunikaciju sa španskim vlastima, što je doprinelo konačnom zbrinjavanju kompletne uvezene količine grita i 7,5 hiljada tona kontaminiranog zemljišta na deponiji u Sevilji.

Na prostoru nekadašnjeg Brodogradilišta u Bijeloj ostalo je oko 50 hiljada tona kontaminiranog zemljišta, za koje, izvoznik, francuska kompanija Valgo nije obezbedila dozvolu za izvoz i konačno zbrinjavanje.

Epilog je da radovi na remedijaciji lokacije Brodogradilišta neće biti završeni dok traje projekat "Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje" koji je definisan aneksom Ugovora. To je potvrđeno i tokom misije Svetske banke održane od 11. do 14. aprila.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine saopštili su da u stalnoj komunikaciji sa svim partnerima u ovom projektu te da postoji više održivih predloga za prevazilaženje problema. Organizovan je i sastanak sa investitorom „Adriatik 42", i dogovoren zajednički plan čija realizacija neće ugroziti niti usporiti početak investicije i planiranih aktivnosti u brodogradilištu Bijela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)