ZLOČIN KOJEM ZABORAVA NEMA: Obeleženo 78 godina od pokolja više od 600 žitelja Velike kod Plava

M. Sekulović

28. 07. 2022. u 18:58

OKUPILI smo se danas na ovom stradalnome mestu sećajući se svih koji su stradali nevino, ne samo u Velici nego u čitavoj polimskoj dolini, ali se sećamo i svih koji su život dali za veru i otečestvo u naše vreme... Mi smo svi jedan veliki nebozemni sabor...

ЗЛОЧИН КОЈЕМ ЗАБОРАВА НЕМА: Обележено 78 година од покоља више од 600 житеља Велике код Плава

Foto M. Sekulović

Ovako je danas besedio episkop budimljansko-nikšićki Metodije, posle parastosa za više od 600 žrtava pokolja od 28. jula 1944, koji su za svega nekoliko sati u selu Velika kod Plava, izvršile SS divizije "Princ Eugen" i "Skenderbeg", potpomognute vulnetarima i balistima iz Rugove, albanskom milicijom iz Plava i Gusinja, i muslimanskom milicijom sa područja Bihora, uglavnom iz Petnjice i okoline!

Obeležavanju godišnjice stradanja pravoslavaca u Velici prisustvovale su delegacije Vlade Crne Gore, koju je predvodio ministar pravde Marko Kovač, Opštine Plav koju je predvodio predsednik Nihad Canović i čelnici opština Berane i Andrijevica, ali i predstavnice stradalačke i pobratimske Pive.

Foto M. Sekulović

- U genocidu u Velici stradala je 521 osoba, a iz Metohije još 36 Veličana, koji su spas od balista potražili u zavičaju - rekao je za "Novosti" Ljubiša Paunović, šef Tima za utvrđivanje istine o genocidu u Velici. - Za još 130 osoba prikupljaju se podaci da li su umoreni toga datuma zapisanog u istoriji beščašća, ili dan ranije ili kasnije.

Kako je Tim utvrdio, ubijeno je 347 osoba ženskog pola, od čega devet žena u poodmakloj trudnoći, a ekshumacijom posle rata, utvrđeno je da je jedna od njih nosila blizance. Umorena su 164 muškarca, a za osam žrtava nedostaju podaci o polu.

Foto M. Sekulović

- Svirepo su bacani uvis pa dočekivani na bajonete, vešani su na šljive, odsecani su im udovi, a paljenjem u kućama ubijena su 23 deteta uzrasta do godinu. Čak 48 umorene dece nije navršilo ni pet godina! Na najbestijalnije načine likvidirano je još njih 58 uzrasta do 10 godina i 34 starosti do 15 godina! Nacisti su likvidirali i 23 momčića do 18 godina, a nešto starijih, onih do 20 godina ubijeno je 21. Ubijani su i oni od 70 godina, njih čak 30, ali i oni stariji, 14 starina do 80 leta. Nisu bila pošteđena ni četiri starca od 90 godina - kaže Paunović.

Sveti arhijerejski sabor SPC je, 24. maja 2017, Svetim novomučenicima proglasio žrtve nacističkog terora iz Velike, Ržanice i Gornje Ržanice, pridružujući im i 28 dece umorene glađu u plavskom zatvoru 1941. godine. Dan spomena je 28. jul - na dan Svetih Kirika i Julite, kojima je posvećena crkva u Velici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu