PRVI SLUČAJ MAJMUNSKIH BOGINJA U HERCEG NOVOM: Oboleo turski državljanin, nema komplikacija

V.V.

07. 10. 2022. u 18:01

TURSKI državljanin koji je sa simptomima doputovao u Herceg Novi prvi je slučaj obolelog od majmunskih boginja, informisala je epidemiolog Doma zdravlja dr Slađana Zgradić.

ПРВИ СЛУЧАЈ МАЈМУНСКИХ БОГИЊА У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Оболео турски држављанин, нема компликација

Foto: Printskrin Dom zdravlja

Reč je o importovanom slučaju, infekcija nije potekla iz Herceg Novog, objasnila je dr Zgradić. Prema njenim rečima pacijent je dobrog opšteg stanja, nema nikakvih komplikacija.

- Jako je bitno da infekcija nije odavde, iz naše opštine, nego je importovana. Zahvaljujući izuzetnoj saradnji sa lekarima na opštoj praksi, sa izabranim doktorima, registrovali smo ovaj slučaj infekcije. Oni su prepoznali  simptome, obavestili su nas u službi,  a mi smo  adekvatno odreagovali,  uspostavili saradnju sa Infektološkom klinikom u Podgorici gde je  pacijent  testiran i ispostavilo se da je pozitivan na majmunske boginje, kazala je dr Zgradić.

Dobra je i okolnost da se on javio čim je doputovao, da je njegov otac sa kojim živi  vakcinisan protiv variole, tako da je u manjem riziku. Pacijent je sada u izolaciji koja traje 21 dan,  obaveštena je Zdravstveno-sanitarna inspekcija  a njegovi kontakti su pod pojačanim zdravstveno-sanitarnim nadzorom.

BONUS VIDEO - SAHRANjEN UBICA ĆERKE IZ VRŠCA: Na ispraćaju, uz majku, bilo dvadesetak ljudi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna