SVETOSAVSKA AKADEMIJA U BIJELOM POLJU: Lovćen nam je oltar sveti (FOTO)

M. SEKULOVIĆ

27. 01. 2023. u 22:55

SVETI Sava pored svih svojih vrlina se najviše Bogu molio za slogu i jedinstvo, mirio je sve zavađene ljude oko sebe,.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У БИЈЕЛОМ ПОЉУ: Ловћен нам је олтар свети (ФОТО)

Bijelo Polje onlajn

Ovo je u pozdravnoj besedi na Svetosavskoj akademiji u Bijelom Polju "Lovćen nam je olrar sveti", kazao episkop budimljansko-nikšićki Metodije, ističući da se nakon dve godine narod sa radošću sabira da proslavi dan osnivača Srpske pravoslavne crkve.

- Sveti Sava je bio prihvatan od svih naroda i plemena svih zemalja, jer se spustio na onu najdublju tačku ljudskog postojanja, u kojima nema pripadnosti socijalnim, društvenim i drugim grupama, nego u najdublju tačku gde se čovek sreće sa Bogom i gde smo svi mi ljudi stvoreni po liku gospodnjem jedno i braća - poručio je vladika Metodije, pred nekoliko hiljada vernika i građana Bijelog Polja i okoline, okupljenih u bjelopoljskoj Hali sportova.

Okupljenima se obratio i protojerej stavrofor Darko Đogo, redovni profesor na Pravoslavnom Bogoslovskom fakultetu u Foči.

- Njegoš i Sveti Sava koračaju u svim vernicima koji su spremni da u sebi obnove Hrista, a u Hristu da sačuvaju slobodu - besedio je Darko Đogo, koji je istakao da zavetna svest podrazumeva narod svestan svoje snage, ali i svojih zabluda. - Narod spreman da u očima Hrista sagleda svoje puteve i svoje stranputice. Zavet nas poziva da gledamo u bolje od nas, istovremeno nas poziva da postanemo bolji ljudi. Zavet nas obavezuje da kroz buduća pokolenja osmislimo i osvetlimo naše živote.

Publicista, novinar i istoričar sa CetinjaJovan Markuš u svom obraćanju je kazao, da se ove godine navršava 210 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, najvećeg pesnika srpskog jezika, čestitajući Bjelopoljcima, zato što su akademiju nazvali u skladu sa svetim Njegoševim zaveštanjem.

Na večerašnjoj akademiji je izveden i bogat kulturno umetnički program u okviru kojeg su nastupili crkveni hor Sveti Nikola iz Bijelog Polja, KUD Tekstilac, etno pojac Branka Zečević, guslar Željko Vukčević, recitatorka Marija Kovačević i glumci nekoliko pozorišta iz Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024