PATRIJARH PORFIRIJE: Sveti Sava je utemeljivač pravoslavne vere i prosvetiteljstva u našem narodu

Novosti online

27. 01. 2023. u 20:33

NjEGOVA svetost patrijarh srpski Porfirije obratio se iz SAD vernicima i srpskom narodu povodom Svetog Save.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Свети Сава је утемељивач православне вере и просветитељства у нашем народу

Foto printskrin instagram /porfirije_patrijarh

 

On je nasvom instagram nalogu napisao:

Danas proslavljamo prvog srpskog Arhiepiskopa i duhovnog oca srpskoga roda, ali pre svega slavimo velikog svetitelja i divnog ugodnika Božijeg u čijoj ličnosti je sabrano mnoštvo vrlina i darova. On je u svom svetiteljskom liku objedinio službu sveštenika i monaha, bogoslova i diplomate, književnika i filosofa, isposnika i neimara.

Sveti Sava je najveći među nama zbog toga što je razumeo reč Hristovu, da je Hristos Smisao, Put, Istina i Život. Pre svega zbog toga što je postao svetitelj Hristov, Sveti Sava je i prosvetitelj našeg naroda. On je najveći po tome što je u našem narodu utemeljio Pravoslavnu veru, veru u Hrista, veru u Trojedinog Boga.

Utemeljio je veru u našem narodu koja znači poverenje u Boga koji je ljubav, ali isto tako i poverenje u Njegov promisao. Poverenje u to da On bolje od nas zna šta je za nas najbolje.

Zahvaljujući Svetom Savi naš narod je pre mnogo vekova postao deo zajednice kulturnih naroda sveta i Sava je jedamput za svagda postavio orijentir u istorijskom hodu našega naroda, a to je Pravoslavna Crkva, pravoslavna vera, koja je ne samo kroz istoriju oblikovala naš narod, nego i dan danas ga oblikuje i čuva.

Čestitam svim đacima i prosvetnima radnicima kako ovde u dijaspori tako i u našoj Otadžbini Srbiji srećnu školsku slavu sa željom da uvek budu na putu koji nam je trasirao Sveti Sava.

Srećan praznik!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!