SVETOSAVSKA AKADEMIJA U HERCEG NOVOM: Svetosavlje znači koračati kroz podvige ka Hristu i ljubavi

V.V.

28. 01. 2023. u 00:28

„PRAVOSLAVNA vera Svetog Save je: dođi i vidi“ a to znači „ako želiš da upoznaš Svetog Savu moraš da se obučeš u isto ruho u koje se on obukao“. Bila je ovo jedna od poruka igumana manastira Savina otca Makarija u besedi na tradicionalnoj Svetosavskoj akademiji u Herceg Novom .

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ХЕРЦЕГ НОВОМ:  Светосавље значи корачати кроз подвиге ка Христу и љубави

Foto: V.V.

- Ako hoćeš da budeš prijatelj Svetog Save moraš zakoračiti na put podviga ka Hristu, a to znači put podviga za ljubav. Jer ljubav jeste Bog, kazao je otac Makarije i dodao da Sveti Sava srpski dolazi da ispuni zaveštanje velikog prethodnika i Srbima donosi blagoslov.

-Ne treba pitati gde je izvor Savine ravnoteže, nego ko je izvor ne samo Svetog Save nego svih ljudi. Jedini odgovor je da je to Stvoritelj sveta. I Sava  zadobivši tu ravnotežu postaje Sveti Sava i postaje spreman da bude duhovni vođa jednog naroda i prvi arhiepiskop srpski.  Donosi našem narodu blagoslov Božiji da ima svoju nacionalnu crkvu koja kao dar od Boga znači i veliku obavezu da ostanemo narod Božiji kao i svi preci naši, poručio je otac Makarije.

U bogatom programu Svetosavske akademije učestvovali su horovi Sveti Sava, Sveti Vasilije Ostroški i Roždestvo, polaznici škole veronauke pri hramovima na Toploj i Sušćepanu, KUD Sloga i pevačka grupa Kasija Konstantinopoljska.

Govorila je i predsednica hercegnovskog ogranka Srpskog kulturno prosvetnog društva Prosveta Olivera Doklestić i poželela da nas Savindan podseti „da nam svetosavski duh treba kao žednom voda u pustinji, treba nam više  saosećanja, razumevanja jedih za druge, više humanosti i ljubavi za čoveka..“

SPKD Prosveta 11 godina u slavu Svetog Save dodeljuje nagrade za životno delo izuzetnim prosvetnim  radnicima. Ove godine priznanje je zaslužila  učiteljica Branka Milošević koja je 38 godina učila decu u OŠ Milan Vuković.

–Nagradu delim sa svim mojim učenicima koji su danas širom sveta, ali i sa onima koju su tu, koji žive pored mene, koje srećem svakog dana i sa kojima se uvek pozdravim. Na sve njih sam podjednako ponosna i radujem se svakom njihovom uspehu. Gde god bili i čime god da se bave neka ih čuva Gospod i Sveti Sava, kazala je učiteljica Milošević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)