(NE)OPRAVDAN STRAH OD DUŽNIČKOG ROPSTVA: Oprečna tumačenja o mogućim rizicima zbog kreditnog zaduživanja kod Kineza

I. D. S.

25. 03. 2023. u 11:47

DA bi Kinezi mogli postati vlasnici dela državne imovine Crne Gore, godinama upozoravaju iz NVO Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

(НЕ)ОПРАВДАН СТРАХ ОД ДУЖНИЧКОГ РОПСТВА: Опречна тумачења о могућим ризицима због кредитног задуживања код Кинеза

foto: NVO MANS

Da rizik od dužničkog ropstva postoji ponovili su nakon što je pre par dana bivši predsednik Crne Gore Filip Vujanović negirao postojanje takve mogućnosti. NVO MANS reagovala je na izjavu Vujanovića da Crna Gora nije u riziku od dužničkog ropstva prema Kini, iako je trećina crnogorskog duga upravo prema njima.

- Ako Kina proceni da ne možemo vraćati dug, može tražiti isplatu kompletnog iznosa odjednom ili uzeti deo državne imovine. Mi se možemo žaliti sudu u Pekingu, po kineskim zakonima - piše u Ugovoru o kreditu. Ako to nije dužničko ropstvo, šta jeste - poručuju iz MANS-a.

Upravo ta organizacija godinama prati ekonomske tokove od samog potpisivnja ugovora sa kineskom Eksim bankom. Crna Gora je od kineske banke uzela više od milijardu evra kredita. Naime, oko 940 miliona dolara kredita država se zadužila za izgradnju prve deonica autoputa Bar Boljare, a pre toga i oko 80 miliona dolara za četiri broda Barske i Crnogorske plovidbe.

U MANS-u godinama upozoravaju da bi Kina mogla da postane vlasnik dela auto-puta, nekog drugog objekta ili dela teritorije, ukoliko Crna Gora ne bude mogla da izmiruje obaveze. To je, kako tvrde, navedeno i u ugovoru koji je prethodna vlast (DPS) 2014. godine potpisala sa kineskim partnerima.

PREDRASUDE

AMBASADOR Kine u Crnoj Gori Fan Kun kaže da je priča o dužničkom ropstvu Crne Gore zbog kredita uzetog kod Eksim banke i namera Kine da Crnu Goru uvede u dužničko ropstvo predrasuda.

- Ugovor sa Kinezima je veoma jasan i omogućava da kineska banka u bilo kojem trenutku, ukoliko bi stekla utisak da Crna Gora finansijski nije sposobna da vrati kredit, može postati vlasnik bilo kojeg dela imovine, pa tako i auto-puta. To bi im u arbitraži omogućilo da bez dileme dobiju pravo da na ime potraživanja postanu vlasnici deonice auto-puta od Smokovca do Mateševa - pojašnjava Dejan Milovac iz MANS.

U ugovoru koji je dostupan od 2015. godine, piše da se "Crna Gora odriče imuniteta po osnovu suverenosti ili na drugi način za sebe ili svoju imovinu, osim imovine koja se odnosi na diplomatsko-konzularna predstavništva i vojne imovine, u vezi sa bilo kojim arbitražnim postupkom u skladu sa ugovorom". Takođe, Kinezi mogu prestati da isplaćuju kredit ili odmah traže isplatu glavnice i kamate "bez daljih zahteva, obaveštenja ili drugih pravnih formalnosti", ako, između ostalog, Crna Gora ne plaća glavnicu, kamatu Eksim banci ili "prema svojim poveriocima uopšte", koji nemaju veze sa Kinezima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna