PENZIONERI U CRNOJ GORI NEZADOVOLJNI: Inflacija pojela povećanje

I. D. S.

19. 06. 2023. u 10:31

SVE je spremno za isplatu uvećanih penzija i one će na računima penzionera biti za par dana. Iako najstarije sugrađane očekuju primanja veća za ukupno 8,5 odsto, u NVO Udruženje penzionera - Za dostojanstven život čoveka, ukazuju na nelogičnosti u usklađivanju, te napominju da se povećanjem prosečna penzija nije približila proseku zarada.

ПЕНЗИОНЕРИ У ЦРНОЈ ГОРИ НЕЗАДОВОЉНИ: Инфлација појела повећање

Foto Shutterstock

Već za dva dana penzionerima će biti uplaćene veće penzije. Primanja će biti uvećana 5,4 odsto kroz redovno usklađivanje, a 2,95 kroz vanredno, koje je od Vlade tražio Fond PIO. Primanja najstarijih građana u proseku će biti veća za 30 evra. Njih oko 40.000 koji primaju minimalac umesto dosadašnjih 259, ovog meseca dobiće 282 evra.

- Obračun je završen, za 124.000 korisnika Fonda PIO biće uvećana isplata za 8,51 odsto i za tu isplatu biće potrebno 47 miliona evra. Sve je pripremljeno, neće biti nikakvih problema - poručio je v.d. direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić.

Kako je naveo, prosečna penzija sada će iznositi 406 evra, što je 51,65 odsto prosečne zarade, a cilj je, ističe Aligrudić, da se kroz dalja povećanja dostigne nivo da prosečna penzija čini 70 odsto prosečne plate.

Ipak, penzioneri nisu najzadovoljniji. Kako navode u Udruženju, odnos proseka plata i penzija, uprkos povišici, nije kakav bi trebalo da bude.

- Prvo, prosečna penzija u odnosu na prosečnu zaradu u januaru 2021. godine iznosila je 55,38 odsto. U međuvremenu, stanje se rapidno pogoršalo, da bi u aprilu ove godine iznosila svega 47,6 odsto. Kada je reč o najavljenom usklađivanju, ukoliko bi prosečna penzija i dostigla 406 evra, to bi u odnosu na prosečnu neto platu u aprilu bilo svega 51,52 odsto, a u odnosu na bruto platu, koju Fond PIO neopravdano koristi za obračun povećanja, to je svega 41,4 odsto, tako da o nekom poboljšanju u korist penzionera teško da može biti reči - saopštio je predsednik udruženja Dragoljub Janković.

(Ne)realno

- Činjenica je da se obračunski period zaključuje 31. marta, a povećanje isplaćuje 20. juna. Dakle, radi se o skoro puna dva meseca u kojima će inflacija svakako "pojesti" deo povećanja, tako da sa ovom odbitnom stavkom skoro da nema govora o realnom povećanju penzija - rekao je Janković.

On tvrdi i da su penzioneri prošle godine ostali zakinuti za 15 odsto usklađivanja penzija. Kako napominje, član 58 Zakona o PIO, izmenjen lani u decembru, ne može se primeniti jer predviđa kvartalno usklađivanje.

- Pri tome su utvrđena samo tri datuma kada se vrši "kvartalni" obračun i to: 1. maja, 1. septembra i 1. januara. Koliko nam je poznato, za sada nije nekim novim aktom propisan neki drugi broj kvartala u kalendarskoj godini, a otkako je veka i sveta kalendarska godina ima četiri kvartala, tako da je ovom radnjom prekršen zakon - poručuje Janković.

Pošto, kako je kazao, ne znaju za koji se model nezakonitog obračuna opredelio Fond PIO i na koji datum, njihova računica pokazuje da ukoliko se obračun obavlja za prvi kvartal ove godine, dakle zaključno sa martom, povećanje bi prema članu 58. zakona iznosilo 5,9 odsto. Ukoliko se obračun obavlja tako da se obuhvate prva četiri meseca, tada bi povećanje, imajući u vidu rast potrošačkih cena i prosečnih zarada, trebalo da iznosi 6,35 odsto. On je dodao da je to sve bez propuštenih 2,9 odsto iz prošle godine. I.D.S.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)