MIRAŠ ZAVRŠIO KARIJERU? Tzv. CPC u podne bira između dva raspopa - sukob kulminirao na Srebrenici

V. KADIĆ

02. 09. 2023. u 08:16

ZA Miraša Dedeića ili Borisa Bojovića? Malobrojni Crnogorci sabrani oko kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve na opštecrnogorskom zboru koji će se održati u nedelju na Cetinju u podne, odlučiće kojem će se raspopu opredeliti. Da je stanje alarmantno u ovoj raskolničkoj i anticrkvenoj organizaciji govori njihovo saopštenje u kojem navode da se "Sinod CPC" nije sastajao od 2019. godine, a "Mitropolitski savez" više od deceniju.

МИРАШ ЗАВРШИО КАРИЈЕРУ? Тзв. ЦПЦ у подне бира између два распопа - сукоб кулминирао на Сребреници

tzv. CPC

- Koristeći duboku starost mitropolita Mihaila, upravljanje crkvom preuzeli su neovlašćena civilna lica. Napravljena je tako nenadoknadiva šteta crkvi i njenom ugledu donošenjem odluka koje nisu u skladu s kanonskim pravom. Jedini legitimni izlaz iz ove situacije je sazivanje opštecrnogorskog zbora. Štaviše, bila je dužnost i obaveza vladike Borisa i sveštenstva da na opštecrnogorskom zboru iznesu predloge za potpunu konsolidaciju crkve i daljeg upravljanja njome - navodi se u saopštenju Odbora za očuvanje "CPC", podsetivši da aktivna funkcija "mitropolita" nije doživotna, jer ju je on sam suspendovao.

Sukob kulminirao na Srebrenici

VOĐE raskolnika, Miraš i Boris jedva da komuniciraju. Njihova netrpeljivost traje već duže vreme, a eskalirala je svađom ko treba da bude u Srebrenici na dan obeležavanja događaja iz 1995.godine. Dedeić ističe da Bojović sve ovo radi da bi prikrio svoju nesposobnost, nedela koja je počinio u "CPC" kako bi našao spas. "Pucanje" u ovoj družini počelo je nakon što je Miraš iz svojih redova izbacio Lava Lajovića i stavio pod "trajnu zabranu sveštenodejstva".

Okupljeni oko Bojovića optužuju Miraša da je prekinuo saradnju sa "sveštenstvom" i "vladikama" i sa "vernicima CPC".

- Svojim radom isključivo s civilnim okruženjem, on se potpuno odvojio od visoke dužnosti mitropolita. Opštecrnogorski zbor ima puno i legitimno pravo da konstatuje njegovo umirovljenje - poručuju iz Odbora, nadajući se da ovi događaji neće podeliti Crnogorce i izazvati sukobe.

U ovu priču uključile su se i "Lovćenske straže" navodeći da Ustav "CPC" od prošle godine nije validan i da Miraš treba dobrovoljno da se povuče. U međuvremenu se "episkopija kotorsko-primorska CPC" otcepila zbog nepodnošljivog i ponižavajućeg stanja unutar "crkve" pod vođstvom "mitropolita Mihaila". Oni su od Ilindana čak prekinuli pominjanje njegovog imena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)