DANI PLJEVALJSKOG SIRA: Prva nagrada za Radinku Bajić (FOTO )

M. DROBNjAK

10. 11. 2023. u 17:24

PLjEVALjSKI sir je prvi sir u Crnoj Gori koji je zaštićen najvećim stepenom zašptite-oznakom porekla nalazi se na visokom 27 mestu u raangiranju sireva.

ДАНИ ПЉЕВАЉСКОГ СИРА: Прва награда за Радинку Бајић (ФОТО )

Foto: M. Drobnjak

Radinka Bajić iz pljevaljskog sela Lijeska  osvojio je je prvu nagradu na tradicionalnoj manifestaciji "Dani pljevaljskog sira", koja je u petak održana u Hotelu Pljevlja.

Komisija, koja je ocenjivala kvalitet izloženih proizvoda, nagrada joj je dodeljena u kategoriji stari sir. Njoj je pripala novčana nagrada u iznosu od 500 evra i 500 kilograma stočne hrane. Drugo mesto i nagrada od 250 eura pripala je Slavici Joksović iz sela Otilovići, a treće Milenki Mrdak iz sela Kosanica, kojoj je pripala nagrada od 150 evra.

U kategoriji čisti ovčji sir prv nagradu od 250 eura pripala je Milojki Vuković iz Premćana. Prema oceni žirija, najbolji stari kajmak sprema se u domaćinstvu Ilije Božovića  iz Bobova. Njemu je  pripala nagrada u iznosu od 300 evra. Drugu nagradu i 200 eura osvojila  je Milka Pivljanin iz Velikih Krća , a treću(150 evra)Tijana Gluščević iz sela Varine.

U takmičenju proizvođača mladog kajmaka pobedila je Slavojka Jović iz Bobova, druga nagrada pripala je Cici Lučić  iz Meljaka , a treća Bosiljki Ćuzović iz Otilovića. Njima su pripale nagrade u iznosu od 250, 200 i 150 eura. Prva nagrada u iznosu od 250 eura za specijalne vrste sireva pripala je Radi Ćipranić iz Odžaka, druga (200 eura) Zorici Terzić iz Crljenica, a treća i 150 eura Rajki Ćirović iz Odžaka.

Manifestaciju je otvorio predsednik  Opštine Pljevlja Dario Vraneš, koji je istakao da je pljevljaski sir zauzeo visoko 27 mesto u rangiranju sireva na svetu.

- Taj proizvod pljevaljskih planinki nalzi i i za tri koplja ispred mnogih svetskih brendova koji nam se kroz moćnu reklamu nameću kao potrošačima. I pored toga svi mi koji smo porasli na parčetu hleba i pljvaljskog sira ne umemo dovoljno da cenimo taj proizvod u meriu kojoj on to stvarno zaslužuje. Jedinstvena i do savršenstva dovedena tehnologija proizvodnje pljevaskog sira stvorila je njegove karakteristike koje su poznate nadaleko i skoro niko od ljudi nije došao u Pljevlja a da nije probao pljevaljski sir ili kajmak ili kupio nekoliko kilograma istih proizvoda. Imajući u vidu navedeno kao i obim društevenog proizvoda koji se stvara proizvodnjom sira a koji je na nivou godine ravan skoro opštinskom budžetu pred lokalnom upravom stoji obaveza da se još više uključi u stimulaciju proizvodnje pljevaskog sira nego što je to rađeno do sada, kazao je Vraneš.

On je istakao da je na nama da pljevaljski sir i dalje promovišemo i stvaramo uslove za što veću proizvodnju i stalno pidizanje kvaliteta kao i potpune zaštite i brendiranja po međunarodnim standardima.

- Taj posao nam predstoji jer bi takav proizvod bio zaštićen i našao se na širokom tržištu i u najvećim marketima a time se stvaraju i neslućene mogućnosti kako za proizvođače tako i za lokalnu upravu gde se proizvodi, zaključio je Vraneš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo