KRIPTOVANE PORUKE ZVICERA I LAZOVIĆA: "Kavčani" hteli da kupe poslanike - bura u Crnoj Gori

V. Kadić

02. 12. 2023. u 07:51

PRIPADNICI "kavačkog" klana i, tada aktivni, policajac Petar Lazović planirali su da staroj DPS vlasti, po svaku cenu, obezbede većinu u parlamentu i posle presudnih izbora 30. avgusta 2020. godine, na kojima je partija Mila Đukanovića izgubila trodecenijsku vlast.

КРИПТОВАНЕ ПОРУКЕ ЗВИЦЕРА И ЛАЗОВИЋА: Кавчани хтели да купе посланике - бура у Црној Гори

Foto: arhiv VN/V. N.

Lazović je dogovarao sa "kavčanima" kupovinu bar jednog poslanika u vreme dok su, s druge strane, vođeni pregovori o formiranju prve "postmilove" vlade, one na čije će čelo u decembru te godine doći Zdravko Krivokapić.

Ideju o kupovini nekog parlamentarca 22. oktobra 2020. godine dao je tadašnji pripadnik Sektora za borbu protiv kriminala i korupcije, sada uhapšeni Petar Lazović. U to vreme partije koje su dogovarale formiranje vlasti imale su jednog poslanika više u odnosu na

dotadašnji režim DPS i njegovih partnera. Prelazak jednog od poslanika na "drugu stranu" omogućio bi Milovoj "ekipi" opstanak na vlasti.

Sve to proizlazi iz transkripta njihovih razgovora koje su vodili preko kriptovane aplikacije "Skaj", koje je Evropol dostavio crnogorskim istražiteljima, a podgoričke "Vijesti" imale na uvid. "Da nemaš prodor u ovu opoziciju nekoga da kupimo?", pita Lazović tog dana Zvicera, na šta mu šef "kavačkog" klana odgovara: "Nisam uopšte o tome razmišljao. Koliko ih treba da se kupe?", pita Zvicer.

Lazović objašnjava da je dovoljno jedan ili dvojica. "Uzmu koji milion i boli ih ku*ac, svi ih posle štitimo, a neka nastave da laju ka opozicija", objašnjava Lazović.

Zvicer, međutim, ponovo pita koliko je poslanika potrebno za tu akciju.

Preživeli

UPRKOS pokušajima "kavčana", nova skupštinska većina uspela je da "preživi". Nekoliko meseci kasnije, njenim glasovima u parlamentu je 4. decembra 2020. izabrana vlada Zdravka Krivokapića, a DPS i formalno otišao u opoziciju

"Jedan rešava, ali dva su beton. Ajd probaj nešto", objašnjava Lazović. Zvicer se potom interesuje ko je od parlamentaraca iz Kotora i od policajca traži spisak poslanika. Nakon što mu Lazović odgovori da će proveriti ko je od njih iz te primorske opštine,

Zvicer pita: "Daj mi spisak tih ljudi. Što se dešava kad nestane poslanik?", i na kraju poruke stavlja emotikon sa smeškom. Lazović mu odgovara da će to da vidi.

"Nego biće prenose te mandate. To je najlakše", piše Zvicer.  Lazović tada objašnjava da i on slično razmišlja o toj temi:

"Mislio sam o tome, nego bi preuzeo drugi", piše Lazović.

Oni u tom kontekstu pominju tada jednog od lidera partije koja je dogovarala buduću vlast. Šef "kavčana" potom objašnjava sistem kupovine: "Pođe se kući kod jednoga i daju se pare".

U ranijim prepiskama uhapšeni Lazović pred izbore 2020. godine o politici je razgovarao sa šefovima "kavačkog" klana, tada kivan što neki ne daju "ni banke" partiji koju podržavaju. Lazović je u skaj-komunikaciji sa Zvicerom poručivao da biznismen Ranko Ubović samo za jedne izbore "pukne po par miliona" i to na nagovor njegovog oca, sada penzionisanog policajca  Zorana Lazovića.

"Tigar po par miliona za izbore pukne jer mu Z kaže, a ovaj Z gleda kao brata, znaš ti ovo sve", jedna je od mnoštva poruka koju je šefovima "kavačkog" klana, u leto 2020. godine, poslao policajac Lazović, koji 9. avgusta porukama objašnjava da je Tigar zapravo Ranko Ubović, vlasnik podgoričke kompanije "Bemaks", a jasno proizlazi da je pod slovom "Z" njegov otac, čije fotografije iz službenih prostorija takođe deli na čatu. Stariji Lazović u to vreme je pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv kriminala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije