RASKID SA SPORNIM POPISIVAČIMA: U Podgorici, Budvi, Danilovgradu i Tuzima nepravilnosti tokom popisa

V.K.

20. 12. 2023. u 07:00

DIREKTOR Uprave za statistiku (Monstat) Miroslav Pejović saopštio je juče na sednici skupštinskog Odbora za praćenje primene sporazuma o uslovima za održavanje popisa da je do 19. decembra popisano 575.123 osoba, 184.817 domaćinstava i 318.340 stanova. Kazao je da su u četiri opštine utvrđene nepravilnosti - Podgorici, Budvi, Danilovgradu i Tuzima, i da se sve odnose na piši-briši olovke. Podsetio je da su sa svim tim popisivačima raskinuti ugovori.

РАСКИД СА СПОРНИМ ПОПИСИВАЧИМА: У Подгорици, Будви, Даниловграду и Тузима неправилности током пописа

Skupština Crne Gore

Predstavnici Monstata su dan ranije održali sastanak sa članovima Odseka za kriminal i korupciju i nakon detaljnog mišljenja Agencije za zaštitu ličnih podataka oni će se što pre obratiti popisnoj komisiji u Podgorici kako bi se sporni slučajevi prosledili Odseku i u krajnjem slučaju tužilaštvu, kako bi se utvrdilo da li je bilo loše namere i da li će te osobe odgovarati.

- Objavljen je identitet 169 popisivača i instruktora. Moram navesti da svi članovi popisne komisije potpisuju izjavu o poštovanju principa poverljivosti, što znači da čuvaju, garantuju podatke građana. U ovom slučaju je došlo do curenja informacija i Uprava će i u tom slučaju pokrenuti postupak - kazao je Pejović.

Tvrdi da su svi popisivači, njih oko 3.000, dobili olovke Uprave za statistiku i da po pravilniku njih treba da koriste. Državni instruktori, kako je dodao, proveravaju svaki popisni listić i u tom delu se ne može ugroziti legitimnost procesa.

- Ovde se radi o studentima, mladim licima koji prate tehnologiju. Dosta njih u izjavama kaže da nisu ni znali da su to piši-briši olovke. Proverili smo svaki listić. Raduje me da je verodostojnost ista i na kopiji i na originalu - rekao je Pejović.

Kontrola

ZAMENICA direktora Monstata Snežana Remiković kazala je da postoje tri mehanizma kontrole popisa, a da je pojavom olovaka uspostavljen još jedan mehanizam.

- Imamo kontrolu prilikom unosa podataka, kontrolu za ručno prebrojavanje i da svaki građanin svoje podatke proveri - navela je Remikovićeva.

Poslanik opozicionih Socijaldemorata Nikola Zirojević izjavio je da je opozicija u posedu nezvaničnih informacija da određeni instruktori ne donose blagovremeno popisne materijale i da je deo popisivača, nakon saznanja da će isplate biti tek u februaru, odustao od učešća u procesu!

- Ovo nije problematično sa aspekta regularnosti, ali eventualno može biti problematično u organizacionom smislu i dovesti do još jednog produženja popisa - rekao je Zirojević.

Direktor Pejović je kazao, kada je reč o plaćanju, da se ono realizuje nakon završetka rada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Fudbaler Srbije se oprostio od reprezentacije