KALUĐEROVIĆ "DESNA RUKA" ZVICERA: Skaj prepiske otkrivaju "tastera" u policiji Crne Gore

V.K.

29. 05. 2024. u 06:15

CETINjANIN Nenad Kaluđerović u kontinuitetu je javljao šefu kavačkog klana Radoju Zviceru kada će specijalni policijski tim u akcije hapšenja, prema sopstvenim tvrdnjama dobijao je od sestre izvesnog policajca.

КАЛУЂЕРОВИЋ ДЕСНА РУКА ЗВИЦЕРА: Скај преписке откривају тастера у полицији Црне Горе

Fejsbuk

Prema telefonskim porukama odbeglog Cetinjanina, isti službenik policije uhapsio je Nišliju Srđana Vušurovića, koji je u garaži jedne zgrade u Podgorici čekao Cetinjanina Aleksandra Jabučanina, kako bi ga likvidirao, tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva.

Njih dvojica o tome razgovarali preko nekada zaštićene Skaj aplikacije, a transkripte poruka u koje su podgoričke „Vijesti“ imale uvid crnogorskim istražiteljima dostavio je Evropol. Među njihovim prepiskama su i one o planiranju likvidacija, ali i dogovori za uništavanje tela ubijenih u ratu između dva kotorska klana ili automobila korišćenih u likvidacijama.

- Brate jesi li tu? Specijalni tim ima neko hapšenje danas ili sjutra sprečavaju nečiju likvidaciju, ne znam ni đe ni koga... Mene rekla sestra K*******, ali ovo samo za tebe. Brat joj javio. Tako ako radimo nekoga, bolje stati i skloniti sve čega bi se mogli ufatiti inspektori“, piše Cetinjanin 16.januara 2021.godine Zviceru.

Nakon što mu on  odgovara da nije čuo ništa o tome, ali i da njihovi „trenutno ne radi nikoga“, Kaluđerović savetuje:

„Neka se po PG momci pripaze. Za svaki slučaj... Ako su naši, neka obustave akciju, neka ćute i sklone telefone i opremu“.

TORTURA U PISMU

Vušurović je na saslušanju u SDT-u optužio službenike SBPOKK-a, da su ga brutalno tukli i zlostavljali nakon hapšenja u Podgorici. U pismu koje je u januaru 2021.objavio „Dan“ on je tvrdio da su ga nakon što je uhapšen, oteli neuniformisani momci koji su došli sa dva „BMW-a“, potom odvezli na nepoznatu lokaciju.

„Tu sam oko pet sati izložen torturi, batinama, gušenjem plastičnom kesom, elektrošokerima, sve u cilju da priznam da sam nameravao da ubijem izvesnog Jabučanina. Nuđeno mi je da lažno optužujem ljude koje su oni pominjali i da ću dobiti novi identitet ukoliko svedočim to što su tražili od mene. Kako nisam pristao, tortura, iživljavanje i zlostavljanje se naglo pojačalo, te su počeli da me biju ne birajući mesto po telu“.

Zvicer nakon nekoliko minuta minuta potvrđuje Kaluđeroviću da je dobio istu informaciju.

„Valjda nekog u PG rade sa blindom“, piše mu Zvicer.

Kaluđerović traži objašnjenje da li to „naši rade“? Od Zvicera dobija negativan odgovor i dodatno pojašnjenje.

„Ne, naši nikog ne rade. Pa ovi iz Specijalnog mi rekli da nekog rade u PG... Ali ne znaju ni ko se radi. Nemaju oni tu ništa, ne znaju ništa“.

MILOV ČOVEK

Nenad Kaluđerović je bio deo grupe koja je pokušala da spreči ustoličenje mitropolita Joanikija na Cetinju. Bio je na spisku intelektualaca koji je obavio DPS, Aa koji su podržali predsednikčkog kandidata te stranke Mila Đukanovića.

Kaluđerović tada naglašava da je bitno da znaju kada su policajci na nekom tragu, jer će moći da upozore „naše ljude  da ko ne srlja“. Cetinjanin tada objašnjava  Zviceru da je upravo taj policajac krajem 2020.uhapsio sada optuženog za planiranje likvidacije Jabučanina, i to nakon što ga je pozvala supruga tog Cetinjanina.

„Sa manekenkom je bio murijaš i njih dva su ga uhapsili i zvali Lazovića“, odgovara mu tada Zvicer.

Kaluđerović objašnjava i da su Jabučani zvali tog policajca, a on potom pojačanje. Osumnjičenog je, ipak, uhapsio pre nego su mu kolege stigle.

„Nije brate, Jabuka i taj murijaš ga svezanog predali. I zvali Lazovića. Mogu pitati je li bio K.tu jer Lazovićeve sve znam“, insistira Zvicer.

„Pitaj baš, jer on je sad pohvaljen radi toga i nagrađen“, odgovara mu Kaluđerović, a nekoliko minuta kasnije Zvicer mu potvrđuje da su Jabučanin i policajac D.K.“smotali“ Vušurovića.

„ČISTIO PUT“

Specijalni tužioci tvrde da je Kaluđerović najpre „čistio put“ članovima kavačkog klana dok su iz Spuža ka kotoru prevozili otetog škaljarca Mila Radulovića, a potom učio jednog od vođa te kriminalne gruše, Slobodana Kašćelana, kako da se reši leševa prethodno ubijenih Barana Damira Hodžića i Adisa Spahića. Ovo se nalazi u optužnici SDT-a protiv 31 člana te kriminalne gruše, koju je prema tvrdnjama istražitelja formirao Radoje Zvicer.

Tog policajca i njegovu sestru pominju mesecima, ali Kaluđerović ne objašnjava da li su znali kome on prosleđuje informacije. Nišliju Vušurovića krajem 2020.slobode su lišili pripadnici tadašnjeg Sektora za borbu protiv kriminala i korupcije, zbog sumnje da je planirao likvidaciju Aleksandra Jabučanina. Tog vojnika škaljarskog klana inspektori su pronašli u garaži zgrade  u Podgorici, u kojoj je stanovao Cetinjanin. Prilikom hapšenja od njega je oduzet pištolj bez fabričkog broja s metkom u cevi, kriptovani telefon, dok je na sebi imao duplu garderobu. U sudskim i tužilačkim spisima piše da je Vušurović 24.novembra 2020.godine obilazio stambeni objekat u kome stanuje oštećeni i podzemnu garažu tog stambenog objekta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HTEO SAM DA VEŽEM PERTLU...: Milan Marić ispričao anegdotu iz perioda kada je imao 30 kilograma viška