PROSVETARIMA U CRNOJ GORI SUVA PLATA? Nacrt novog zakona o zaradama u javnom sektoru predviđa ukidanje dodataka

I. D. S.

10. 06. 2024. u 10:53

MINISTARSTVO finansija uveliko radi na novom Zakonu o zaradama zaposlenih u javnom sektoru i za sada je pripremilo prvu verziju nacrta teksta. Kako je najavljeno, konačan predlog trebalo bi da bude gotov do kraja juna. Prosvetari, koji tek što su se izborili za povišicu, usvajanjem ovog zakona mogli bi da budu na velikom gubitku. Naime, trenutna verzija donela bi ukidanje raznih dodataka i plate prosvetara umanjila i do 30 odsto.

ПРОСВЕТАРИМА У ЦРНОЈ ГОРИ СУВА ПЛАТА? Нацрт новог закона о зарадама у јавном сектору предвиђа укидање додатака

Foto Shutterstock

Resor na čijem je čelu Novica Vuković pripremio je prvu verziju teksta nacrta novog zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, a izrada tog pravnog akta biće nastavljena nakon što članovi radne grupe dostave komentare i sugestije, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Kako su naveli, nacrt akta pripremili su na osnovu preporuka Svetske banke, a sa ciljem poboljšanja pravednosti, transparentnosti i fiskalne održivosti sistema zarada, što u konačnom, tvrde, dovodi do poboljšanja učinka i produktivnosti javnog sektora.

Predsednik Sindikata prosvete Radomir Božović smatra da nacrt zakona nastavnicima ne donosi ništa dobro. Dodaci na zarade u prosveti koje planiraju da ukinu, poručuje Božović, nisu beznačajni ni mali.

Ispod državnog proseka

VEĆ sada, ističe predsednik sindikata, prosvetari imaju platu manju od državnog proseka, pozivajući se na najnovije podatke Monstata koji pokazuju da je u aprili prosečna zarada u prosveti bila 808 evra, dvadesetak evra manje od državnog proseka.

- Dodaci nisu uvođeni tek tako, već da bi se prosvetnim radnicima povećala plata. Tu imamo dodatak za razredno starešinstvo, nastavničko naučno zvanje, rad u dve ili više ustanova, dodatak vaspitačicama za vođenje knjiga... Nijedan od tih dodataka u nacrtu ovog zakona nije nabrojan, ispada da bi radnici primali suvu platu i ništa drugo. Suva plata bi bila manja za 20 odsto, a nekima i 30 odsto - kazao je Božović.

To bi značilo da bi zaposleni u prosveti, koji su tek pre par meseci štrajkujući izdejstvovali povećanje zarada, sada imali umanjenje skoro duplo veće od povećanja. Naime, nedavnim izmenama GKU prosvetari su dobili sedam odsto veće plate, dok bi dodatnih 10 odsto trebalo da se sprovodi od septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEVEROVATNO! Ovo što je Novak Đoković uradio na Vimbldonu je ravno - čudu!