IZBOR NAJLEPŠIH NOVSKIH ĐARDINA: Na poziv Turističke organizacije odgovorilo dvadesetak učesnika (FOTO)

V.V.

09. 06. 2024. u 14:06

Sa željom da podsatknu uređenje balkona, đardina i drugih zelenih površina u gradu hercegnovska Turistička organizacija je pre tri godina obnovila tradicionalnu akciju “Boje i mirisi novskih đardina” uz poruku „ko ulepšava svoj, ulepšava i prostor celog grada“.

ИЗБОР НАЈЛЕПШИХ НОВСКИХ ЂАРДИНА: На позив Туристичке организације одговорило двадесетак учесника (ФОТО)

FOTO: RTHN

Za učešće u ovom nadmetanju u lepoti prijavilo se dvadesetak učesnika, ljubitelja prirode, cveća, zelenila, istinskih zaljubljenika u herceg Novi,a njihove balkone, terase i bašte kojima ulepšavaju i grad, obići će tročlana komisija čija je predsednica  inženjer pejzažne arhitekture, Milica Berberović. Zanimljivo je da nije bilo zainteresovanih za učešće u novoj kategoriji – zeleno uređenje oko hotela sa tri i četiri zvezdice.

- Moram da priznam da je ovo vrlo teška uloga. Svaki put se oduševim nekim baštama i teško je uporediti neke stvari, ali se otkad je obnovljena akcija, trudimo da zaista izdvojimo najbolje. Ovo je treći put i ove godine smo želeli da uvrstimo i hotele niže kategorije, međutim niko se nije javio, ali imamo veći broj privatnih bašti i terasa koje učestvuju. Za ovaj put je to rekordan broj, ali nekada je to bilo potpuno drugačije, i oko 2000. godine su bile čak tri komisije koje su obilazile teren. Otkako je akcija obnovljena nekako se slabije odazivaju, naši kriterijumi su možda postali drugačiji, jer ne možemo uporediti jednu baštu koja se redovno održava, sa nekom gde je cveće samo „nabacano“ i pušteno da raste - objašnjava Berberović.

FOTO: RTHN

 

U stručnoj Komisiji su još Vanja Spajić i Jasmina Ivović.Mnogo je kriterijuma koji određuju konačnu ocenu.To je pre svega raznovrsnost,opšte uređenje, vizuelni efekat, zdravlje biljnih vrsta, da nema napasnika ni biljnih bolesti.

Berberović je komentarisala baštu Dragana Perovića i naglasila da u njoj ima fenomenalnih detalja, a retkost je da su sačuvane stare vrste naranči i limunova koji su na drugim mestima uglavnom propali pod naletom štetnika, leptiraste vaši i medne rose.

Za najbolje ocenjena tri prvorangirana učesnika obezbeđene su novčane nagrade, a proglašenje će biti 14. juna u Kući nobelovca Iva Andrića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura

24 godine nakon istorijskog okršaja na Euru 2000. godine u Belgiji i Holandiji, Srbija i Slovenija se od 15 časova sastaju u 2. kolu grupe C Evropskog prvenstva. Slovenija je tada šokirala SR Jugoslaviju i povela sa 3:0, ali su Plavi uspeli da ostvare jedan od najluđih povrataka u istoriji Evropskih prvenstava izjednačivši rezultat na 3:3 za samo 6 minuta.

20. 06. 2024. u 10:00

Komentari (0)

ORLOVI LETE KA PRVOJ EVROPSKOJ POBEDI Srbija protiv Slovenije u nastavku Eura