DRŽAVNI DUG ZASAD POD KONTROLOM: Za Crnu Goru 2025. veliki finansijski izazov

I. D. S.

05. 08. 2024. u 07:00

UKUPAN javni dug Crne Gore na kraju juna iznosio je 4,54 milijarde evra, što je 62,37 odsto bruto domaćeg proizvoda. Kada se uračunaju i depoziti, dugovi Crne Gore uklapaju se u kriterijume koje predviđaju EU pravila. Ipak, analitičari upozoravaju da će naredna godina biti izazovna kada je reč o upravljanju dugovima, ali i da je za naredne tri godine predviđeno zaduženje od oko tri milijarde.

ДРЖАВНИ ДУГ ЗАСАД ПОД КОНТРОЛОМ: За Црну Гору 2025. велики финансијски изазов

Foto Shutterstock

- Uzimajući u obzir depozite Ministarstva finansija i 38.480 unci zlata, neto javni dug Crne Gore, na kraju juna iznosio je 3,91 milijardu evra odnosno 53,67 odsto BDP. Nakon povećanja javnog duga u prvom kvartalu, primarno usled realizacije emisije obveznica na međunarodnom tržištu, u iznosu od 687,76 miliona evra, tokom drugog kvartala došlo je do smanjenja javnog duga, u odnosu na 31. mart za 193,84 miliona, pre svega kao rezultat redovne otplate duga - navodi se u Izveštaju o državnom i javnom dugu.

Da se javnim dugom za sada upravlja efikasno, ocenio je ekonomski analitičar Predrag Zečević. Ipak, napominje da Crnu Goru već naredne godine očekuje veliki izazov.

- Na naplatu nam stiže 750 miliona evra koje je zadužila Vlada Zdravka Krivokapića. Osim toga, Termoelektrana će biti van pogona šest do devet meseci, što znači da će nam biti neophodan uvoz struje - kaže Zečević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPLIVAO HIT SNIMAK: Novak Đoković je ovako proslavio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama (VIDEO)