DPS MINIRA REZULTATE: Neobjavljivanje podataka Monstata o popisu baca sumnju na opstrukciju

V.K.

27. 08. 2024. u 10:55

POSLANIK Pokreta Evropa sad i kopredsednik skupštinskog Odbora za praćenje primene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja popisa, Darko Dragović, saoštio je da je spreman da se odmah zakaže sednica tog parlamentarnog tela.

ДПС МИНИРА РЕЗУЛТАТЕ: Необјављивање података Монстата о попису баца сумњу на опструкцију

Skupština CG

- Po mom mišljenju ne postoje bilo kakve zakulisne radnje zbog kojih se ne objavljuju konačni rezultati popisa, spreman sam da se odmah zakaže sednica odbora - kazao je Dragović, dodajući da je u minulom periodu bezuspešno pokušavao da pribavi saglasnost od kopredsedavajućeg Nikole Rakočevića (DPS) da zakažu sednicu.

On je pozvao kolege iz Demokratske narodne partije da "ne zloupotrebljavaju proces popisa stanovništva u dnevnopolitičke svrhe nepotrebno stvarajući sumnju u verodostojnost podataka popisa".

Uprava za sastistiku (Monstat) je zauzela čvrst stav da ne objavi rezultate popisa dok se ne završi izrada softvera i revizija koda softvera. Međutim, to nije "jako" obrazloženje za Jelenu Borovinić Bojović (DNP) koja kaže da je odlaganje objavljivanja rezultata popisa stanovništva prevršilo svaku meru.

- Potpuno su opravdane sve češće reakcije i kritike na ovu temu. Monstat je po zakonu obavezna da objavi rezultate popisa. Bilo kakvo nuđenje novih izgovora, ne može opravdati ovoliko kašnjenje, to bi samo bacilo novu sumnju na moguću opstrukciju. Poštujte zakon i objavite rezultate popisa - poručila je Borovinić Bojović statističarima.

Prognoze

PREMA nezvaničnim podacima broj Crnogoraca na popisu je manji nego 2011. godine - 38,4, Srba značajno više - 36,9 odsto. Srpski govori 62,4 odsto građana, a crnogorski 28,3 odsto.

Poslanik SNP Bogdan Božović takođe je rekao da su u toj partiji zabrinuti zbog kašnjenja u objavljivanju rezultata popisa.

- Nerazumljivo je da se proces ovako značajan za državu i njene građane suočava s ovakvim vrstama prepreka. Odugovlačenje u objavljivanju rezultata popisa šalje lošu poruku o sposobnosti institucija da sprovedu ovako važan proces na vreme i efikasno - naveo je Božović.

Prema preliminarnim rezultatima popisa, u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika. Popisom su prikupljeni podaci o 217.441 domaćinstvu, 396.873 stana. Najveći broj stanovnika je u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju, a najmanji u Šavniku, Plužinama i Žabljaku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OGLASIO SE MUP: Ako vidite osobu sa fotografije, odmah zovite policiju